Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Det är nära nu, Juha

FINSPÅNG
Efter semester ska intrimningen av det nya skärverket vara klar. Därmed är den allra sista delen av "projekt stora göt" avslutad.
- Nu är det bara lite finputsning kvar innan alla bitar faller på plats, säger Nils-Håkan Håkansson, projektledare på Sapa Heat Transfer.

Nu återstår inte mycket innan Juha Vähäsalo har avslutat projekt stora göt, bara lite finjustering av det nyinköpta skärverket.
FOTO: TITTI OLOVSSON

Nu återstår inte mycket innan Juha Vähäsalo har avslutat projekt stora göt, bara lite finjustering av det nyinköpta skärverket. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2002-06-29 00:00
Projektet som startade i slutet av 1999 skulle avslutats först om ett halvår, men redan nu är man alltså så gott som helt klara.
- Det ska bli jätteskönt att få lite lugn och arbetsro igen. Det har varit många omställningar under projektets tid, säger Nils-Håkan Håkansson.
Runt 300 miljoner kronor har projektet kostat, det nya skärverket runt 15 miljoner kronor. En stor satsning som visar att Sapa tror på Finspång.

<b>Det mesta har gjorts om</b>
Projektet har innefattat bland annat ombyggnad av produktionsmaskiner och inköp av större truckar som kan klara de nästan dubbelt så stora göten. Man har köpt in flera nya maskiner och byggt nya lokaler. Man kan säga att nästan allt har påverkats av projektet.
Den största skillnaden mellan det nya och det gamla skärverket är att det nya klarar bredare band och att det går dubbelt så fort.
Banden används nästan uteslutande till bilkylare.
Maskinen är byggd av ett italienskt företag som Nils-Håkan Håkansson valde av flera anledningar.
- För det första var priset bra, men vi vet av erfarenhet att maskinen också är bra eftersom Sapa har flera sådana maskiner runt om i världen.
Nils-Håkan har tillsammans med Juha Vähäsalo, som är projektmedlem och skärare, vid flera tillfällen varit i Italien för att göra "affärer".

<b>Egen designat</b>
Nu är inte riktigt hela maskinen italiensk, själva skärverktyget är en Sapa design.
- Sapa division service har ritat och tillverkat den så som vi vill ha den, säger Nils-Håkan.
Under maskinen har man grävt och sprängt i berget för att få plats med skrothanteringen, där hamnar resterna som samlas ihop via ett rullband som sedan "skopas" och hissas upp i en container och körs bort.
- Vi kunde ha valt att ha returen vid sidan av, men trots att en källare är ett dyrare alternativ underlättar det så pass mycket att vi ändå valde det, säger Nils-Håkan.

<b>Termos och dator</b>
På ett bord ett par meter från maskinen står en termos och en dator. Det är datorn som styr maskinen.
- Man måste faktiskt fortfarande vara mer verkstadstekniker än datageni för att jobba här och datorprogrammet är inte så svårt egentligen, säger Nils-Håkan.
Fast då gäller det att man läser de svenska och inte de italienska instruktionerna.
Både datorn och termosen kommer så småningom stå i en luftkonditionerad hytt.
I den hytten kan det treskift, som drar igång skärverket och med det slutför projekt stora göt, ta sig en välförtjänt fika.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om