Han har precis bytt maskin och ska nu svarva maskindelar till Tetrapak, som i sin tur tillverkar förpackningar. Linus Pettersson från Rejmyre fick anställning hos Finspångs finmekaniska AB direkt efter studenten.
– Det är jävligt kul att ha jobb. Det ger något att göra om dagarna, säger Linus Pettersson.
Han hade inte förväntat sig att få jobb direkt efter skolan. Under praktiken erbjöds han ett sommarjobb och samtidigt kom ett erbjudande om en anställning på ett företag i Norrköping.
– Då gjorde de om mitt sommarjobb här till en provanställning och i höstas fick jag fast, säger Linus Pettersson.
Finspångs finmekaniska AB svarvar och fräser i metall. De tillverkar maskinkomponenter till branscher som livsmedelsindustrin, flygindustrin och kraftindustrin, och de är på ständig jakt efter personal.
– Vi behöver medarbetare som är självständiga och kompetenta, som har en grundläggande utbildning, säger Christian Schütt, platschef på Finspångs finmekaniska AB.
Företaget är med i flera olika projekt som syftar till säkra kompetensen i industrin, för enligt Christian Schütt är det en framtidsbransch att räkna med.
– Bilden av industrin är ofta blåställ och skitigt ansikte, det stämmer inte längre i dag. Industrin i dag är till stor del datorstyrd. Har du en grundläggande teknisk utbildning och viljan så finns det jobb, säger Christian Schütt och påpekar att lärlingsutbildningar i industrin vore ett bra sätt att försäkra sig om att behovet som finns och den arbetssökandes kompetens flätas samman.
– Många fastnar i dag för att insteget mellan utbildningen och kompetenskravet inte alltid matchas, säger Christian Schütt.
Linus Pettersson läste maskinteknik på gymnasiet och det var via skolans 18-veckor långa praktik som han fick in en fot i industrin.
– Det här yrket är rätt skönt ändå, det är inte så tungt. Jag tror att fler skulle välja det om de fick prova på arbetet lite, att bara gå runt och titta i en lokal är inte så kul, säger Linus Pettersson.
Han har arbetat här i snart ett år och tycker bäst om att det alltid finns något att göra. Kollegan Freddy Ulfvenmark nickar instämmande.
– Jag läste till CNC-operatör på gymnasiet och det är bara slumpen som gjorde att jag blev kvar här, säger Freddy Ulfvenmark.