Förintelsens minnesdag anordnas varje år den 27 januari. Minnesdagen för Förintelsens offer hålls på samma datum som fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz befriades 1945.
I Finspång inleddes dagen med att Anja Persson och Nadia Bednarek från Byrån mot diskriminering i Östergötland föreläste om rasism då och nu.
– Vi pratar om hur rasismen sett ut historiskt och hur det ser ut i dag. Vilka mekanismer som fanns under Andra världskriget. Hur kunde Förintelsen få ske? Vad var det som hände? Vi har även nutida exempel, det finns fortfarande förtryck, säger Anja Persson.
Nadia Bednarek redogjorde för diskrimineringslagen och dess sju grunder: kön, funktionsnedsättning, etnicitet, religion och annan trosuppfattning, sexuell läggning, ålder och könsidentitet och könsuttryck.
– Det finns lagar i dag som inte fanns för 70 år sedan, säger Nadia, som lyfte fram flera exempel på hur folk kan diskrimineras.
Under dagen har Nyhemsskolan, Grosvadsskolan, Nya Bergska och Curt Nicolingymnasiet program i Kulturhuset. På eftermiddagen berättade några elever om höstens toleransresa till Bosnien.
Dessutom berättade journalisten Khazar Fatemi om sig själv och sin film om Afghanistan ”Där mitt hjärta slår”. 1989 flydde Khazar och hennes familj, som är av kurdisk börd, det krigshärjade Afghanistan, där de hade gömt sig efter flykten från Iran sju år tidigare. 20 år senare återvände hon till Afghanistan som journalist för att dokumentera hur vanliga människors liv påverkats av de krig som drabbat landet.
Anna Hellerstedt och en grupp elever finns även på plats under onsdagseftermiddagens kommunfullmäktige för att presentera kvällens program.
Under kvällen föreläser Jan-Erik Svenblad om Doverstorps flyktingläger, Sveriges största flyktingläger under och efter Andra Världskriget.
Mohammed Miro pratar om läget i Syrien och om sin flykt från kriget. Han läser för tillfället på Komvux.
Anna Hellerstedt för en oförtruten kamp mot rasism och främlingsfientlighet.
– Förintelsens minnesdag är årets viktigaste dag om ni frågar mig. Det var då grindarna öppnades i Auschwitz och de överlevande kunde gå ut ur grindarna, om de nu kunde gå. Det är en dag till att fundera och lära sig lite mer, konstaterar Anna Hellerstedt.