Gymnasieskolorna har under närmare tre terminer bedrivit sin undervisning helt eller delvis som fjärr- och distansundervisning, som en av flera åtgärder för att bromsa spridningen av covid-19. Men Folkhälsomyndighetens nationella rekommendation om delvis fjärr- och distansundervisning för gymnasieskolan upphörde att gälla efter den 1 april.
– Men vi är för oroliga för hur smittoläget ser ut för att låta alla elever komma tillbaks. Vi måste vara försiktiga ett tag till, säger Anders Södergren, rektor, Curt Nicolingymnasiet.
Han berättar att ungefär 40 procent av eleverna kommer att finnas på plats i Bildningen för närundervisning.
– Vi har cirka 180-190 elever i trean och sedan kommer ytterligare ett par klasser ha undervisning på skolan.
Varför prioriteras tredjeklassarna?
– De har bara upploppet kvar till examen. Det är vissa moment i undervisningen som inte funkar på distans
Hur har distansundervisningen fungerat?
– Den har fungerat utmärkt i vissa ämnen, men praktiska moment fungerar inte så bra på distans. Till exempel har fysik många praktiska inslag, medan matte funkar mycket bra på distans. Lärarna som bedriver distansstudier har jobbat otroligt mycket med pedagogiska situationer, menar Anders Södergren.
Hur länge gäller nuvarande beslut om cirka 40 procent av eleverna på plats i skolan?
– Vi tar korta beslut och gör en ny avstämning i slutet av veckan, men vi har beredskap för att det kan bli samma upplägg under nästa vecka också, påpekar Anders Södergren.
Anders Pantzar, utbildningschef i Finspångs kommun, berättar att Bergska gymnasiet har tagit beslut om att ta in upp till två tredjedelar av skolans elever för närundervisning.
– Det rör sig om mellan 180 och 200 elever. Vi prioriterar treorna som behöver vara på plats för att göra olika bedömningar och prov innan de avslutar sina studier, säger Anders Pantzar.
Han påpekar att det finns en oro för hur coronaläget ser ut.
– Generellt känner vi att smittan ökar i kommunen och i länet. Det kan påverka förskolor och skolor också. Vi följer hela tiden utvecklingen och har ny avstämning med skolchefsnätverket i Östergötland under nästa vecka. Vi har tät kontakt med smittskyddsmyndigheten som råder oss hur vi ska göra.
Hur har distansundervisningen fungerat på Bergska gymnasiet?
– Jag upplever det som att det har fungerat på ett bra sätt med både vanlig undervisning och distansundervisning. Den digitala undervisningen har utvecklats mycket, sedan är det svårt för lärare att hålla koll på en skärm. Ansiktsspråk och reaktioner ser man inte via datorn. Den undervisningsdelen är självklart mycket lättare att sköta i ett klassrum, betonar Anders Pantzar.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) har föreslagit att fler lektioner kan hållas utomhus under de två månader som återstår av vårterminen.
Skulle ni kunna ha fler lektioner utomhus?
– Vi söker hela tiden lösningar och bedriver en del verksamhet utomhus också. Det kan vara idrottsaktiviteter eller aktivitetsdagar för att få igång ett socialt sammanhang. Vi har även anordnat stadspromenad med quiz, säger Anders Södergren.
– Mycket skulle kunna gå att göra delvis utomhus i olika ämnen. Idrottslektioner är ofta utomhus och NO-ämnen skulle kunna göras utomhus ibland. Mycket beror på ämnets karaktär, konstaterar Anders Pantzar.