Frida Granath (S) har läst, uppskattat och tagit del av insändaren i lokaltidningarna som publicerades 4 januari om Finspångs högstadieskolor, främst Grosvad. Kommande onsdag tas ämnet upp som ett medborgarförslag på kommunfullmäktige.
– Rent generellt tycker jag det är en bra och välskriven insändare som de gjort. Tanken med den är att de skulle vilja se en annan riktning när det gäller högstadieskolorna i Finspång. Vilket jag tycker är en bra åsikt, som vi kommer ta till oss, säger utbildningsrådet Frida Granath (S).
Ung demokrati när den är som bäst.
Men kan det få genomslag?
– Vi ska behandla det här medborgarförslaget och jag vill inte föregå vad det kommer landa ut i, säger utbildningsrådet.
Men vägen till en egen högstadieskola med Bildningen som förebild lär vänta i Finspångs Kommun som så sent som i somras presenterade en översyn på skolstrukturen i kommunen. Där finns inga planer på att bygga en separat högstadieskola, varken på lång eller kort sikt i Finspång.
– Inte som det ser ut idag, säger Frida.
– Grosvadsskolan ligger som en del av utredningen och vi tittar på hur vi ska lösa det på bästa sätt. Men det är mer i den linjen vi tänker, att vi ska göra satsningar på den befintliga skolan. Inte bygga en ny sammanslagen skola.
Fyra större projekt ligger främst i planeringen för att skapa utrymme att anpassa sig till den befolkningstillväxt som kommunen kan se framför sig idag.
En är att bygga en ny skola, F till 6 på Hårstorp samt särskola. Det skulle göra Grosvadsskolan till en ren högstadieskola igen, tillsammans med åldersintegrerad särskola. Ombyggnation av Grosvadsskolan finns också med i den planeringen. Ett annat projekt är renovering av Bergska gymnasiet då båda gymnasieskolorna vuxit ur Bildningens lokaler. Ny förskola i Hällestad och utbyggnad av skolan där är också planerad.
Om det politiska målet uppnås, med 30 000 invånare år 2035 i Finspång, skulle det innebära en större skolsatsning.
– Skolutredningen som är gjord är inte framtagen för det målet. Om det målet att växa skulle infrias, innebär det att ännu fler grund- och förskolor behöver byggas. Därför ser vi det som ett levande dokument där vi hela tiden gör förändringar, säger Frida Granath som vill lyfta fram medborgarförslaget.
– Det här är deras vardag, deras arbetsmiljö. Att få deras tankar och åsikter betyder jättemycket.