Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Deras mat har fått saftig utmärkelse

Sila Kök & Rôtisserie har blivit invald i stekvändarorden Chaîne des Rôtisseurs. Som ett bevis på det hänger nu en emaljskylt på grindstolparna utanför restaurangen.
- Vi har verkligen något att leva upp till och det är oerhört stimulerande, säger Sverker Arnberg som tillsammans med hustrun Susanne driver restaurangen.

Sverker Arnberg demonstrerar hur den vedeldade rôtissoire fungerar. Foto: Magnus Petersson

Sverker Arnberg demonstrerar hur den vedeldade rôtissoire fungerar. Foto: Magnus Petersson

Foto:

Finspång2006-11-08 06:00
Paret Arnberg är oerhört stolta över att numera vara en del av den franska orden. I Sverige är det runt 60 restauranger som finns med, bland annat Den Gyldene Freden i Stockholm och Dufweholms Herrgård. Den vedeldade rôtissoiren är grunden till den mat som kommer från Sila Kök. Maten steks på spett över öppen eld under flera timmar.
- Det är en långsam process och det kan verkligen kallas för slowfood, säger Susanne.
Kännetecknet för maten som tillagas i en rôtissoire är att den sällan blir torr. Till och med en torr kalkon kan bli riktigt saftig och god, förklarar Susanne Arnberg.
- I och med att den roterar hela tiden rinner väldigt lite köttsaft ur.
Restaurangen ligger i den gamla skolan i Sila strax söder om Tisnaren precis innanför kommungränsen. Under ungefär ett år har paret Sverker och Susanne Arnberg renoverat och förberett öppnandet. Susanne tog över huset efter sina föräldrar för några år sedan. Pappan var ingen mindre än revykungen Tjadden Hällström. När skylten slutligen spikas upp på grindstolparna utanför det gamla huset går stoltheten hos de båda restaurangägarna inte att ta miste på.
- Det är en stor dag för oss och oerhört hedrande, säger Susanne Arnberg.

Höga förväntningar
Skylten lämnades över av Christer Rydén från det gastronomiska sällskapet. På franska går han under namnet "Consellier gastronomique commandeur". Det var aldrig någon tvekan om att Sila Kök skulle få utnämningen.
- Det är väldigt hög kvalité på maten mycket tack vare att man jobbar med råvaror från trakten, säger Christer Rydén.
Den som äter på en restaurang som blivit invald i stekvändarorden kan kosta på sig att ha riktigt höga förväntningar. Risken att gå därifrån missnöjd är enligt Christer Rydén liten
- Restaurangen har gått igenom om en riktig prövning annars skulle de aldrig bli medlemmar.

Olika inriktningar
Både Susanne och Sverker Arnberg är övertygad om att det funkar att driva en restaurang på landsbygden. Mycket tack vare att man har olika inriktningar i sin verksamhet. Förutom förbeställda middagar erbjuder Sila Kök dagkonferens, catering och rent a chef.
- Jag tror att det är en nödvändighet för att lyckas, säger Sverker.
Sila Kök har öppet när man har kunder och på det sättet gör man en stor ekonomisk vinning.
- Vi vill ha så lite omkostnader som möjligt
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om