Deras mat har fått saftig utmärkelse
Sila Kök & Rôtisserie har blivit invald i stekvändarorden Chaîne des Rôtisseurs. Som ett bevis på det hänger nu en emaljskylt på grindstolparna utanför restaurangen.- Vi har verkligen något att leva upp till och det är oerhört stimulerande, säger Sverker Arnberg som tillsammans med hustrun Susanne driver restaurangen.
Sverker Arnberg demonstrerar hur den vedeldade rôtissoire fungerar. Foto: Magnus Petersson
Foto:
- Det är en långsam process och det kan verkligen kallas för slowfood, säger Susanne.
Kännetecknet för maten som tillagas i en rôtissoire är att den sällan blir torr. Till och med en torr kalkon kan bli riktigt saftig och god, förklarar Susanne Arnberg.
- I och med att den roterar hela tiden rinner väldigt lite köttsaft ur.
Restaurangen ligger i den gamla skolan i Sila strax söder om Tisnaren precis innanför kommungränsen. Under ungefär ett år har paret Sverker och Susanne Arnberg renoverat och förberett öppnandet. Susanne tog över huset efter sina föräldrar för några år sedan. Pappan var ingen mindre än revykungen Tjadden Hällström. När skylten slutligen spikas upp på grindstolparna utanför det gamla huset går stoltheten hos de båda restaurangägarna inte att ta miste på.
- Det är en stor dag för oss och oerhört hedrande, säger Susanne Arnberg.
Höga förväntningar
Skylten lämnades över av Christer Rydén från det gastronomiska sällskapet. På franska går han under namnet "Consellier gastronomique commandeur". Det var aldrig någon tvekan om att Sila Kök skulle få utnämningen.
- Det är väldigt hög kvalité på maten mycket tack vare att man jobbar med råvaror från trakten, säger Christer Rydén.
Den som äter på en restaurang som blivit invald i stekvändarorden kan kosta på sig att ha riktigt höga förväntningar. Risken att gå därifrån missnöjd är enligt Christer Rydén liten
- Restaurangen har gått igenom om en riktig prövning annars skulle de aldrig bli medlemmar.
Olika inriktningar
Både Susanne och Sverker Arnberg är övertygad om att det funkar att driva en restaurang på landsbygden. Mycket tack vare att man har olika inriktningar i sin verksamhet. Förutom förbeställda middagar erbjuder Sila Kök dagkonferens, catering och rent a chef.
- Jag tror att det är en nödvändighet för att lyckas, säger Sverker.
Sila Kök har öppet när man har kunder och på det sättet gör man en stor ekonomisk vinning.
- Vi vill ha så lite omkostnader som möjligt
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!