Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Förslagen som kan förbättra för synskadade

De tog fram flera förslag för att förbättra för synskadade som besöker Ikea. Nu har CNG-elevernas lösningar nått Hackathonfinalen. "Väldigt spännande", säger eleven Tim Swanson.

CNG-eleverna Sara Andersson, Lawrance Abdel Latif, Tim Swanson, Elliot Råbesjö och Noel Klasson berättar om deras lösningar för att hjälpa synskadade.

CNG-eleverna Sara Andersson, Lawrance Abdel Latif, Tim Swanson, Elliot Råbesjö och Noel Klasson berättar om deras lösningar för att hjälpa synskadade.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2023-12-06 21:00

Av 1 488 gymnasieungdomar från 18 olika städer har endast fyra bidrag nått finalen i innovationstävlingen Sustainability Hackathon. Ett av finalistbidragen kommer från Curt Nicolingymnasiet i Finspång.

– Vi blev snopna, säger Tim Swanson.

Övriga medlemmar i CNG-laget, som består av 16-åringar, är Sara Andersson, Lawrance Abdel Latif, Elliot Råbesjö och Noel Klasson.

– Att vi skulle gå till final var inget vi tänkte på. Vi blev först chockade att vi vann på vår skola, säger Lawrance Abdel Latif.

undefined
Sara Andersson, Lawrance Abdel Latif, Ellit Råbesjö, Noel Klarsson och Tim Swanson representerar CNG och Finspång i finalen.

– Det känns bra att vi sätter Finspång på kartan och att eleverna får jobba med lösningar på riktiga problem, säger CNG-läraren Camilla Segervall.

Tävlingen går ut på att arbeta fram tänkbara lösningar på diverse utmaningar, som kan finnas i samhället gällande hållbarhet. Syftet är att komma på idéer och problemlösa verkliga hållbarhetsutmaningar som företag och organisationer har. 

– Vi fick Ikea och kom på flera lösningar för att göra det lättare för synskadade att handla på företaget, både i varuhuset och på hemsidan, säger Elliot Råbesjö.

De berättar om deras problemlösningar.

undefined
Sara Andersson, Lawrance Abdel Latif, Elliot Råbesjö, Noel Klasson och Tim Swanson i samspråk.

– Röststyrning på informationsskärmar och göra det lättare för synskadade att navigera digitalt på hemsidan är ett par exempel, säger Elliot.

– Vi har även kollat på betalningslösningar, där det går att integrera röststyrning vid betalningsterminaler. Istället för bara självbemannade kassor skulle det gå att ha en särskild kassa på en separat plats, säger Tim Swanson.

– Vi föreslår också att folk med blindkäpp ska kunna navigera sig med hjälp av en skåra i golvet. Den ska vara väldigt smal, så att det inte finns risk att någon snubblar, säger Sara Andersson.

Nationella kunskapsprogrammet i hållbar utveckling – Future Minds – har varit på turné genom Sverige och mött gymnasieungdomar.

undefined
Sara Andersson tycker det är kul att ha nått finalen.

Totalt presenterades cirka 200 idéer, varav 57 Ikeabidrag. 

Vad fick ni för motivering av juryn till finalplatsen?

– De sa att vi hade en stor variation av lösningar och att det var lösningar på konkreta problem, som är genomförbara. Det är roligt att få åka till huvudstaden och representera sin skola och Ikea, säger Elliot Råbesjö.

Hur skulle det vara om Ikea skulle ta till sig era förslag och göra förbättringar?

– Det vore väldigt kul. Vi skulle känna att vi gör skillnad på riktigt, betonar Elliot.

Finalen avgörs i Stockholm 7 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!