Deras enda val: lämna Finspång
Familjen Troger har kämpat för att sonen Daniel ska få gå i waldorfförskola i över ett års tid. Först sa kommunen nej, sedan länsrätten. Nu väljer familjen att flytta från Finspång.
Finspångs kommun nekade familjen Troger waldorfförskola. Familjen överklagade, men länsrätten går på kommunens linje. Nu flyttar familjen från Finspång så att sonen Daniel får en plats där föräldrarna önskar. Foto: Titti Olovsson (0122-131 75) titti.olovsson@folkbladet.se
Foto:
Länsrättens beslut splittrar familjen. Birgitta Troger har sagt upp sin tjänst som läkare och ska tillsammans med sonen flytta till en kommun där det finns waldorfförskola. Christian Troger, som reser mycket utomlands i jobbet, bor till en början kvar i huset i Finspång. Familjen kommer också att använda det som sommarhus.
"Onödigt"
- Jag får ta steget att flytta från Finspång, det är det många som har gjort. Det känns onödigt att flytta, men det är nödvändigt. Daniel går före. Stannar jag så tänker jag mer på mig själv, säger Birgitta Troger.
Samtidigt som familjen är besviken är de också glada att det hela är över. Året som gått har tagit mycket på krafterna.
- Det känns märkligt att det tog så lång tid, säger Birgitta Troger.
Daniel har gått på waldorfförskola i Norrköping sedan i höstas, vilket blev möjligt genom att Birgitta och Daniel folkbokförde sig på en adress där. Men helst vill Birgitta vara skriven där hon bor. Problemet blir nu att hitta en ny waldorfplats åt Daniel eftersom det är köer till waldorfförskolorna. Exakt vart de ska flytta är ännu inte klart.
Familjen tänker överklaga länsrättens beslut till kammarätten i Jönköping. Inte för sin egen del, utan för andra Finspångsföräldrars skull, som är i samma situation.
- Daniel hinner förmodligen ta studenten innan det här blir klart, säger Birgitta och skrattar.
"Kostnadsfråga"
Finspångs kommun har en restriktiv hållning när det gäller att bevilja förskoleplatser i andra kommuner. Krister Pettersson, chef för den humanistiska förvaltningen, är nöjd med domen, men beklagar att familjen flyttar.
- Det är skönt att vi inte har brustit utan tolkat regelverket på ett korrekt sätt, säger han.
- Det är alltid trist när någon flyttar, men det är en kostnadsfråga att köpa omsorg för någonting vi redan har i kommunen. Det slår mot annan verksamhet och de medborgare som är kvar i kommunen.
90-årig tradition
Familjen kan tänka sig att återvända till Finspång när Daniel har börjat skolan, eftersom de helst av allt vill bo kvar i huset. Men inte utan Waldorfpedagogiken, som är en 90-årig tradition i Birgittas familj.