Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Den sjätte Diamanten

En nostalgisk resa bakåt i tiden ger Birger Persson, i form av den sjätte boken om Diamanten i Östergötlands Bergslag.

FINSPÅNG2011-11-25 05:48

I år är nog årets mest önskade julklappspaket hårt för många Finspångsbor. Den sjätte boken i serien Diamanten i Östergötlands Bergslag, kom ut lagom tills julhandeln sätter igång. Men en blandning av gamla och nya bilder berättar Birger Pettersson Finspångs historia. Visste du att det kan ha varit slottsbron som gav Finspång dess namn? Bron ligger över åns smalaste ställe, och förbinder västra och Östra Finspång med varandra. Spång betyder liten bro. Ett genomgående tema i årets "Diamant" är passande nog kanoner. Från omslagssidan till sista sidan, vävs kanonerna in i historian. Boken avslutas med att berätta att gjutningen av kanoner har kommit tillbaka till Finspång. I form av smycken gjorda av guldsmeden Mikael Karlsson.

Mer nostalgisk

Årets diamant känns lite mer nostalgisk än de tidigare böckerna. Det beror nog på att barnen fått ta en stor del av innehållet, bilder på "Barnens dag" visas. Förhoppningen är att dagens pensionärer kan känna igen sig, eller någon annan på bilderna. Fotografierna är tagna från landsarkivet i Vadstena, och inlämnade av företag och privatpersoner. Fotograf för de nyare bilderna i årets bok är Anders Fredriksson. En rolig del i boken är bilder på torghandeln, både förr och i nutid. Torghandeln ägde förr i tiden rum på gamla torget vid lasarettet. Både fasta bodar och handlare med häst och vagn, satte upp sina stånd. Där kunde man köpa allt från matvaror till kläder.

Andra vägar

Förr var Vallonvägen en fin affärsgata, skapad av P-E Edqvist. Där fanns Boijes foto, Lundbergs bokhandel, sadelmakeri och Finspångs Blomsterhandel.

En rolig historia i boken är att under 1930-talet byggdes stadsdelen Norrmalm ut. Den fick sitt namn efter en pristävling i Östergötlands Folkblad samma år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om