Ni kanske har följt de olika turerna angående det anrika glasbruket. Efter konkursen 2015, köpte Arnfinn Röste, Ulf Rosén och Björn Waage, med sitt norska bolag Magnor den 19 oktober samma år, Reijmyre glasbruk av konkursförvaltaren. Affären hade en hel del turer innan den var klar och det var först efter att kommunen köpt själva fastigheten och tagit ansvar för miljön (marken runt glasbruket är starkt förorenad) som trion köpte verksamheten i glasbruket. Ett extrainkallat möte i kommunstyrelsen såg till att kommunen sedan dess äger marken och lokalerna.
Ulf Rosén hade från början rollen som vd.
Våren 2017 köpte Arnfinn Röste ut Björn Waage och blev majoritetsägare. Ulf Rosén var kvar som delägare och vd. I december sålde Rosén sin del av glasbruket till Röste, som då blev ensam ägare. Budskapet var till att börja med att Ulf Rosén skulle fortsätta som vd, men i slutet av januari 2018 meddelades att Rosén slutade som vd på grund av meningsskiljaktigheter om hur bruket skulle drivas.
Den 5 februari presenterades Emma Ohlson som ny vd.
Hyresnivån som sattes från början har glasbruket ansett vara oskälig på grund av fastighetens skick. Så några hyrespengar har helt enkelt inte kommit in under flera års tid. Något som fick moderate politikern Stig Jansson att gå i taket i slutet av förra året.
– När ska daltandet i Rejmyre upphöra? Finspångs kommun har i ett försök att rädda sin turistsatsning, satsat mängder av pengar på hantverksbyn och glasbruket, men ändå vill inte ägaren till glasbruket stå för sin del av uppgörelsen. Räcker det inte med att kommunen köpt fastigheten och tagit på sig saneringen av området? Hur kan man skriva på ett hyreskontrakt och sedan strunta i att betala hyran man kommit överens om, utan att ägaren tar steget till inkasso.
Jansson fick snabbt svar på tal från Ulf Rosén.
– Han utelämnar viktiga aspekter som han inte verkar ha en aning om. Det är inte så att vi bara struntat i att betala hyran utan anledningar. Glasbruket har också fordringar på kommunen som inte är betalda.
Detta gällde elräkningar för hela hantverksbyn som belastat glasbruket.
Kommundirektör Anders Axelsson och glasbrukets ägare Arnfinn Röste har träffats vid ett flertal tillfällen för att komma fram till en lösning. Röste har tidigare sagt att förhandlingsklimatet med kommunen har varit bra.
Nu har också en lösning nåtts.
– Det känns bra att det här är löst. Nu kan vi se framåt, säger Anders Axelsson.
Glasbruket ska betala 275 000 kronor till kommunen, så är den saken ur världen. Ett hyresavtal på en lägre nivå, än vad det var sagt från början börjar också gälla.
Att det äntligen blev en lösning beror till stor del på att Arnfinn Röste vill köpa fastigheten där glasbruket huserar.
– Det blir nästa steg i det här. Men hade inte hyrestvisten lösts först hade en försäljning inte varit aktuell, poängterar Ulrika Jeansson (S), kommunstyrelsens ordförande.
Röste vill inte köpa fastigheten innan vissa stora brister är åtgärdade. Till exempel tvingades glasmuseet flytta i panik i vintras när taket höll på att rasa in.
– Kommunen är hyresvärd så vi måste fixa de brister som finns. Anders Axelsson har fått i uppdrag att titta på hur en försäljning skulle kunna se ut. Vid en eventuell försäljning ingår även marken, men kommunen kommer ha kvar miljöansvaret för den förorenade marken, säger Ulrika Jeansson.
Fotnot: Vi har utan framgång sökt Arnfinn Röste.