I december brinner det som mest i svenska hem och de vanligaste brandorsakerna är soteld och levande ljus. Glömd spis är en annan mycket vanlig orsak till brand i julstöket.
- Många är lite stressade så här års och det kan vara lätt att glömma påslagna spisplattor och att släcka ljusen. Det kan få allvarliga konsekvenser, säger Hans Andersson, brandingenjör på Brandskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Sms-kedja
Nu vill föreningen att varje person med brandvarnare ska testa den och sedan skicka ett sms till sina vänner med uppmaningen att göra det samma. På det sättet hoppas man att fler faktiskt byter ut batterier och ser till att brandvarnaren fungerar som den ska. På Räddningstjänsten i Finspång är man positiv till förslaget.
- Många har brandvarnare hemma och det är självklart bra om man ser till att den fungerar som den ska innan olyckan är framme, säger Fredrik Rylander, styrkeledare på Räddningstjänsten i Finspång.
Själv har han sammankopplingbara varnare hemma.
- Jag tycker de är bättre. Om en börjar pipa så skickas genast en signal till de övriga man har. Brinner det då i källaren och man sover på övervåningen, blir man varnad i god tid, säger han.
Vill varna för värmeljus
Förutom brandvarnare rekommenderar han att alla har minst en sexkilos pulversläckare hemma.
- Det är olika hållbarhet på olika släckare. Det man ska titta efter är att manometern som visar trycket i släckaren, ligger på det gröna området. Men det är bättre att ha en gammal än ingen hemma, säger Fredrik Rylander.
Sen vill han uppmärksamma ett par problem med värmeljus.
- Nuförtiden är det populärt att sätta många värmeljus på en bricka. Men står de tätt ihop kan gasen som bildas från ljusen antändas. Då får man en mycket större låga än man tänkt sig, förklarar han.
Dessutom finns ytterligare ett problem med värmeljus.
- En del sorter har inte den uppbuktning i botten som ser till att veken håller sig i mitten på värmeljuset. När all ljusmassa har smält kan veken röra sig ut mot kanten och orsaka att hela den smälta ljusmassan börjar brinna, säger han.
Anledningen är att värmeutvecklingen blir mycket högre när ljuslågan brinner vid kanten på värmeljushållaren.
Hoppas slippa bränder
Nu hoppas Fredrik Rylander att folk verkligen tar sig tid att kontrollera batterierna och följa råden kring brandsäkerhet hemma.
- Det är de vanliga råden. Den som tänder ett ljus släcker det. Inga levande ljus i dragiga fönster eller nära gardiner. Och se till att ljusslingor är godkända att använda.