Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Delade meningar bland krögarna om rökförbudet

Från och med den 1 juli 2005 får man vackert gå ut från krogen om man önskar en cigg efter ölen. Då träder nämligen förbudet mot rökning på krogar i kraft. Det råder lite delade meningar bland krog- och restaurangägare i Finspång om vad det här kan innebära.

Vill man röka på krogen är det bäst att passa på att blossa medan man kan. I juni 2005 är det försent.
FOTO: SCANPIX

Vill man röka på krogen är det bäst att passa på att blossa medan man kan. I juni 2005 är det försent. FOTO: SCANPIX

Foto:

FINSPÅNG2003-12-18 06:00
Det var i tisdags kväll som socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i riksdagen enades om förbudet. I första hand är det arbetsmiljö-skäl som ligger bakom. Anställda inom krog och restaurang löper enligt undersökningar 2 - 3 gånger så stor risk att drabbas av lungcancer som genomsnittet. Enligt förslaget ska det bli helt förbjudet att röka i anslutning till krog och restaurangdel, däremot får det finnas särskilda rökrum men där får inte servering förekomma.
Det finns olika meningar bland krog- och restaurangägare i Finspångstrakten. Hotel de Geers VD Anders Bergström är lite skeptisk.
- Det är inte så kul för oss att inte kunna erbjuda en fullständig produkt till våra besökare. Alternativet blir ju att stå utanför och röka oavsett väder och vind. Visserligen blir vår personals arbetsmiljö betydligt bättre, men samtidigt är vi ju beroende av våra gäster, säger Anders Bergström.

Kan bli bråk
Vissa farhågor har redan luftats om att det kan bli bråk utanför krogarna när det uppstår rökande folksamlingar. Anders Bergström är inte heller främmande för den tanken.
- Det blir nog mest problem på helgerna, om flera hundra går ut för att röka så är det lätt att det blir gruff. Man kan ju inte utesluta att det kan komma att gå åt fler ordningsvakter. Sedan kan det bli knepigt att förklara den här lagen för utländska besökare till bland andra SAPA och Siemens som ofta kommer hit. Dom är ju vana vid helt andra förhållanden när de går ut, menar Anders Bergström.
Hotel de Geer har i dag en rökfri avdelning i matsalen.

Bra förslag
På Rejmyre gestgifveri har man en helt annan synvinkel. Ägaren Anne-Sophie Edbladh tycker förslaget är bra.
- Vi har alltid haft rökfritt här. Vi har väl en lite annan kategori gäster än krogar och pubar, här går folk ut och röker. En del kan kanske rynka på näsan åt att gå ut men det fungerar utan problem, säger Anne-Sophie Edbladh. Det beror nog delvis på den miljö vi har här, det känns inte som röklokaler. Men jag tror inte att det kommer att ställa till problem hos pubarna heller, det går att lösa.
Urban Hertin, tillförordnad närpolischef på Finspångspolisen tycker att rökförbudet är bra. Han håller med om att en viss risk alltid finns när det uppstår folksamlingar utanför krogar.
- Men krogarna har ju ordningsvakter så eventuellt bråk får väl i sådant fall dom ta hand om, säger Urban Hertin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om