Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De vill lära bilister att agera rätt

En förare smet från viltolyckan och en förbipasserande rapporterade senare om ett dött rådjur på vägen. Det syns ingen minskning av antalet viltolyckor i kommunen – under torsdagen informerade Nationella Viltolycksrådet om farorna.

Nationella viltolycksrådet ska informera förbipasserande bland annat om hur man förebygger olyckor.

Nationella viltolycksrådet ska informera förbipasserande bland annat om hur man förebygger olyckor.

Foto: Monica Hansson

Finspång2018-09-27 19:15

Tidigt på torsdagsmorgonen blev ett rådjur påkört på riksväg 51, i höjd med Risinge. Föraren väntade en och en halv timme med att anmäla påkörningen, istället var det en förbipasserande som ringde till polisen.

– Det är inte bra, det är för lång tid alltså. Man är skyldig att ringa direkt, platsen ska märkas ut också. Det är möjligt att det hade blivit en utredning om jaktbrott. Det är gränsfall, säger Thomas Agnevik, polisens presstalesperson.

De första fjorton dagarna den här månaden skedde fjorton viltolyckor i Finspångs kommun. I genomsnitt sker det 280 viltolyckor om året. Rådjur är det vanligaste djuret som är inblandat i olyckorna, därefter kommer dovhjort och vildsvin. Älgar kommer på fjärde plats med i genomsnitt ett olycksfall per månad sedan 2010 enligt statistik från Nationella Viltolycksrådet (NVR). Bland de värst drabbade är länsväg 215 och riksväg 51, de sticker ut som ett rött stråk på kartan.

På Viberga är det mycket folk i rörelse, flera har stannat för att se på det stora vildsvinet som är uppställt vid entrén. Ett tiotal personer från NVR är på plats för att informera om viltolyckor och dela ut foldrar och band som kan sättas upp vid olycksplatser.

– I år har vi riktat in oss särskilt på yrkesförare, berättar Per-Anders Eriksson, länsansvarig polis vid NVR som ser en stor okunskap hos framförallt utländska chaufförer.

Att inte anmäla en viltolycka är straffbart och kan ge 40 dagsböter, det motsvarar 10 000 kronor för en normalinkomsttagare. Reine Hansson är kontaktman hos NVR och är den som polisen ringer till när det kommit ett larm om en viltolycka. Han trycker på att trafikanterna måste sakta ner förbi olycksplatserna.

– Man vet aldrig hur det ser ut när man kommer fram. Det kan ligga en älg i diket som plötsligt reser sig upp och går upp på vägen igen, då kan det ske ytterligare en olycka, säger Reine Hansson.

Under gryningen och skymningen är det som flest vilda djur ute och rör på sig. På kvällen för att ta sig till sitt hemområde efter att ha letat mat eller vatten, på morgonen för att ge sig ut.

Förebygg viltolycka

Kolla upp vilka sträckor som ofta är drabbade av viltolyckor, Nationella viltolycksrådet samlar all statistik.

Kör inte när du är trött.

Desto lägre hastighet, desto vidare är ditt synfält.

I NVR's app kan du enkelt få fram din nuvarande position för att eftersöksjägaren ska hitta rätt om olyckan är framme.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!