Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De vet vad kägel är

Det hela började 15 oktober 1970. Kägelklubben Turbinen grundades av ett gäng karlar som jobbade på Stal i Finspång. I 40 år har klubben levt kvar men det finns fortfarande många som inte har en aning om vad kägel är.

Carola Grüttner, Tomas Karlsson och Kenth Abrahamsson kommer nog aldrig sluta spela kägel.   Foto: Lillemor Molin

Carola Grüttner, Tomas Karlsson och Kenth Abrahamsson kommer nog aldrig sluta spela kägel. Foto: Lillemor Molin

Foto:

FINSPÅNG2010-11-02 03:00
Jag träffar ett par ur klubben i nuvarande kägelhallen i Finspång. Svenska mästaren Tomas Karlsson, aktiva spelaren Carola Grüttner och eldsjälen Kenth Abrahamsson.- Förr sysslade nästan alla med det här. Nu finns bara tre av åtta klubbar kvar i Finspång, berättar Kenth Abrahamsson.Han är den som varit med längst i klubbens historia.- Men jag var inte med från början. Jag har bara varit med i 39 år. 35 av de åren var jag ordförande men sedan behövdes en kassör och den posten ville ingen ha så jag tog den i stället, säger han.Alla tre är överens om att det fanns fler eldsjälar förr. I slutet av 90-talet låg verksamheten nere. Men när nya hallen öppnade i Centrumgallerian för snart tio år sedan kom verksamheten igång igen.- Fortfarande kan det dyka upp folk som inte hade en aning om att vi finns här, säger Tomas Karlsson.Från asfalt till plast
Ursprunget till kägel i Finspång hittar man i skogen bakom industriområdet. Där finns fortfarande en gammal träbana som bevarats för eftervärlden. Det var det fina folket som spelade och käglorna ställdes upp för hand av barn som tjänade en slant på det hela.- Det hände rätt ofta att de fuskade och petade ner fler käglor än spelaren fick ner. På det sättet fick de extra pengar i fickan, berättar Kenth.Kägelföreningen fick på 60-talet hyra lokaler vid Posten. På det sättet slapp man göra uppehåll för spel under årets kalla årstider.- Då spelade vi på asfalt som polerades så slät som det gick. Men visst hände det att kloten inte alltid gick dit de skulle. Asfalten blev aldrig helt slät, säger Kenth.Men posten blev intresserade av att bruka sina lokaler igen och är kontraktet gick ut beslutade man att bygga nytt i centrala Finspång. Efter ett års letande efter lokal kom man överens med NÖK, Norra Östergötlands Konsumtionsförening, och fick tillträde till nuvarande hallen.- Här var det inte aktuellt att anlägga asfalt så vi gick över till plast i stället, säger Kenth.Plastbeläggningen är bara tre millimeter tjock men ska tåla det mesta.- Ja det går inte sönder om man tappar ett klot på det i alla fall, säger Kenth.Sport för alla
Kägel är verkligen en sport för alla. Till hallen kommer gamla och unga i en salig blandning.- Vi har de som sitter i rullstol och spelar och till och med en som är nästintill blind. Andra berättar för vilka käglor som står kvar och sen spelas det, säger Tomas Karlsson.Det är heller inte ett dyrt sätt att roa sig på. En tia för en serie för unga och 30 kronor för en vuxen.- Vi vill ha in fler som spelar. Genom att hålla det billigt för unga så kan de komma hit och köra en serie utan att bli ruinerad. Det här stället fyller en viktig social bit också. Många träffas och pratar med varandra här, säger Tomas Karlsson.Nu ser de fram mot 100-manna som spelas 15-21 november. Förra året lockade tävlingen över 500 deltagare.- För den som vill spela för övriga Finspång är det bara att komma hit under tävlingen och köra en serie, säger Tomas Karlsson.De andra lagen som deltar är Bergska skolan, Siemens och CNG samt Grängesverkstäderna gemensamt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om