Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Vann tävling om miljonbygge – kan inte bygga

Företaget E2C vann en markanvisningstävling skapad av Finspångs kommun. Deras vinnande förslag visade sig inte fungera ihop med den detaljplan som finns. Nu blir det inget byggande på ödetomten, i alla fall inte av E2C.

Idel glada miner på en pressträff hösten 2020. Joakim Sternander från E2C, Therese Grundström och Anders Svensson, Finspångs kommun, Sandra Lundin, Winell & Jern arkitekter och Jörgen Hultmark, E2C, på tomten som nu inte kommer att bli bebyggd. I alla fall inte av E2C.

Idel glada miner på en pressträff hösten 2020. Joakim Sternander från E2C, Therese Grundström och Anders Svensson, Finspångs kommun, Sandra Lundin, Winell & Jern arkitekter och Jörgen Hultmark, E2C, på tomten som nu inte kommer att bli bebyggd. I alla fall inte av E2C.

Foto: Mikael Grip

Finspång2022-11-04 09:00

Hösten 2020 vann fastighetsutvecklingsföretaget E2C, från Norrköping, en markanvisningstävling som Finspångs kommun genomförde. Tomten det rör sig om ligger i korsningen Stora Allén och Åsvägen på Östermalm. 

– Planen är att bygga ett flerbostadshus på cirka 750 kvadratmeter med 14-15 lägenheter. Investeringen beräknas landa på cirka 25-30 miljoner kronor. Första spadtaget siktar vi på till nästa höst och inflyttning cirka ett år senare. Vi jobbar för att det ska bli bostadsrätter. Det vill både vi och kommunen, berättade Joakim Sternander, delägare E2C, då.

undefined
"Bygglovsavdelningen har gjort en snäv, och enligt vår mening en felaktig tolkning av våningsantalet", säger Joakim Sternander, delägare E2C.

Hade planen hållits skulle det varit dags för inflyttning nu under hösten 2022. Så blir det inte. Tomten ser fortfarande ut precis som den gjorde för två år sedan. 

– Vi hade klart med finansiering och försäljningsmaterial, men till sist har det inte varit försvarbart att fortsätta. Vår uppfattning är att Finspångs kommuns bygglovsavdelning drivit en linje som gör det omöjligt att få till en byggnation enligt de premisser som vi vann tävlingen på, säger Joakim Sternander.

undefined
Fastighetsutvecklingsföretaget E2C vann en markanvisningstävling som Finspångs kommun genomförde. Men det vinnande företaget får nu inget bygglov för sina planer och drar sig ur.

Problemet är detaljplanen.

– Ja, men vi har haft dialog med kommunen på bygglovssidan och gjort justeringar, men ändå får vi inte bygglovet godkänt. Först handlade det om biotopskydd, men när vi kollade med länsstyrelsen, så finns det inget hinder med vår utformning. Sedan är det själva byggnationen som vi inte kan få bygglov för. Bygglovsavdelningen har gjort en snäv tolkning och enligt vår mening en felaktig tolkning av våningsantalet, säger Joakim Sternander och fortsätter:

– Då projektet med bygglovsavdelningens tolkning minskar möjlig bostadsyta radikalt, finns inte längre någon lönsamhet. Vi skulle kunna invänta ett avslag för att sedan överklaga till nämnd, men vi väljer att avsluta då utgången är oviss och förutsättningarna har förändrats. 

undefined
"E2C har haft goda ambitioner, men ansökt om mer än vad detaljplanen tillåter. Det stora knäckfrågan har varit våningsantalet", säger Lina Rüdow, bygg- och miljöchef Finspångs kommun.

Lina Rüdow är bygg- och miljöchef på Finspångs kommun.

– Vi har haft en dialog med E2C, gällande flera olika förslag på hur en byggnation skulle kunna se ut på den tomten. De har haft goda ambitioner, men ansökt om mer än vad detaljplanen tillåter. Det stora knäckfrågan har varit våningsantalet, säger hon.

Hur menar du?

– De ville bygga fyra våningar och detaljplanen säger att det får vara två fulla våningar samt en indragen våning. E2C menar att den första våningen ska räknas som källare, eftersom den är suterrängliknande. Men eftersom det blir bostäder där, så kan vi inte godkänna det enligt det regelverk som finns, förklarar Lina Rüdow.

Kan man inte göra om en detaljplan?

– Absolut, men det kan inte vi på bygglov göra. Det är en svår tomt och detaljplanen som finns är inte så gammal. Där står det att syftet ska vara byggnation med cirka fem lägenheter. 

undefined
För två år sedan vann företaget E2C en markanvisningstävling som Finspångs kommun genomförde. Tomten ser fortfarande likadan ut nu som då.

Lina Rüdow berättar att bygglovsavdelningen på kommunen har försökt möta upp E2C, men att det till sist inte har gått på grund av detaljplanen som finns.

– Det är tråkigt att det blivit så här. Vi vill ju att företag ska kunna etablera sig i Finspång och bygga här, säger hon.

Vad var då förutsättningarna för markanvisningstävlingen som E2C vann? Vann de på ett förslag som inte var genomförbart?

– Vi hade detaljplanen med i vårt arbete med vårt vinnande förslag. Men där står ingenting om max antal våningar, däremot finns det en max bygghöjd som vi ligger inom oavsett antal våningar, säger Joakim Sternander. 

Igenvuxet område

2020 gick Finspångs kommun ut med en markanvisningstävling gällande en tomt i korsningen Stora Allén och Åsvägen. 

Den aktuella tomten är en del av Östermalm 1:1. 

Förr i tiden har det funnits en lekplats på tomten, men sedan många år är området igenvuxet.

Ett bidrag kom in till tävlingen. 

Bidraget inlämnat av företaget E2C vann tävlingen. 

I detaljplanen står det: "Om det byggs mer än två våningar ska den översta takvåningen vara indragen på flera av sidorna. Nockhöjden får vara max 49 meter."

Karta: Stora Allén
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!