I höstas gjordes en segregationskartläggning av konsultföretaget Urban Utveckling i samarbete med Finspångs kommun. Den tog fram utsatta områden utifrån arbetslöshet och socioekonomisk indelning. Ett av områdena som pekades ut var Dunderbacken, där det konstaterades att det var vanligt att personer kände sig otrygga.
Brottsförebyggande rådet genomför i samverkan med lokalpolisen en årlig trygghetsvandring i kommunen och valde att förlägga den på Dunderbacken i år.
– I år har det här området plockats fram av kommunens tjänstemän. Vi vill kartlägga vilka åtgärder som behöver göras för att öka tryggheten i området, säger Frida Granath, ordförande i Brottsförebyggande rådet i Finspång.
Ett 20-tal aktörer från kommunen, Brottsförebyggande rådet, lokalpolisen och områdets nya fastighetsägare Livi fastigheter gav sig ut i området när mörkret gjorde sitt intåg under onsdagseftermiddagen.
Vad är det som kontrolleras under en trygghetsvandring?
– Finns det tillräckligt med lysen? Skymmer häckar, som kan tas bort? Vi ser tillsammans över vad som kan göras för att folk ska känna sig tryggare på Dunderbacken. Det här är något som behöver göras i alla områden, säger Frida Granath.
Deltagarna samlades vid Dunderbackens förskola, där Pernilla Yderfors arbetar. Hon överlämnade en påse med bland annat fimpar och skräp, som regelbundet påträffas vid förskolans lekplats.
– Vi hittar ofta fimpar och flaskor, det är otäckt och obehagligt. Det är mest vanligt efter helger, många ungdomar samlas här, säger Pernilla Yderfors.
Vandringen inleddes vid bostadsområdet, som Livi fastigheter nyligen övertagit.
– Vi tror stenhårt på Dunderbacken. Området hade ett bra rykte förr i tiden, men har fått ett dåligt rykte på senare år. Det har varit stökigt, men det vill vi ändra på. Vi lägger mycket tid och pengar på renoveringar och på utemiljön, säger Alexander Jonsson, förvaltare, Livi fastigheter.
För tillfället är cirka 240 av de totalt 271 lägenheterna uthyrda.
– Vi är noggranna med att kolla upp skulder och om det finns brottshistorik, på de som vill flytta hit. Det är tyvärr svårt att tvätta bort ett dåligt rykte, men vi vill lyfta området igen, betonar Alexander Jonsson.
Magnus Håkansson, gruppchef vid polisen i Finspång, deltog vid vandringen.
– Det är ett jättebra forum, att tillsammans med flera aktörer, belysa vad som uppfattas som otrygga platser. Vi har ingen bild av att Dunderbacken skulle vara ett utsatt område, på det sättet. Utifrån tidigare medborgardialoger har invånarna upplevt otrygghet gällande avsaknad av belysning och liknande, säger Magnus Håkansson.
Helena Wetterhall, samordnare för Brottsförebyggande rådet, upptäckte vissa saker som behöver åtgärdas.
– Det behövs röjas sly på vissa platser och det saknas belysning på någon plats. Vi har tagit del av hur medborgarna upplever området, det här görs i trygghetsskapande syfte, säger Helena Wetterhall.
Jonny Persson, ledamot i kommunstyrelsen och Brottsförebyggande rådet, jämförde området med hur det såg ut för närmare 50 år sedan.
– Jag flyttade hit 1974 och bodde här i tre år. Då var det ett nytt, fint område, mycket barnfamiljer bodde här. Kommer ihåg att vi var över 1 000 elever som gick på Storängsskolan. Det är intressant att se skillnader, hur det ser ut i dag, jämfört med då, och få reda på vad vi ska tänka på när det gäller tryggheten, säger Jonny Persson.