I lördags arrangerades Släktforskningens dag på flera håll i landet. På Finspångs bibliotek samlades både nybörjare och mer vana släktforskare, för att lyssna på Siv Flyckt och Håkan Asmundsson. De representerar ÖGF- Östgöta Geologiska Föreningen, och har ett brinnande intresse för våra gömda minnen.
- Jag har släktforskat sedan 1967 och haft 30 studiecirklar i ämnet, berättar Siv Flykt.
Leta i gömmorna
I dag finns det material och databasprogram för släktforskning. På biblioteket finns de program som behövs för att gräva i det förflutna.
- Folk måste ju börja någonstans och vi hjälper dem att komma igång med sitt letande. Det bästa är att börja leta hemma i gömmorna. Gamla foton, almanackor och biblar. Små anteckningar som kan finnas. Varje uppgift är värdefull, där kan man se hur personen levt sitt liv, säger Siv Flyckt och fortsätter;
- Men det måste finnas namn på personerna på fotografierna, annars är det inte till mycket nytta.
Vilket liv levde de
I gamla tidningar finns det mycket information.
- Det är en riktig skattgömma inom släktforskning. Min farfar omkom och i dödsannonsen stod det utförligt hur han dött, säger Håkan Asmundsson.
För Siv Flyckt är inte det viktigaste att komma så långt bak i tiden som möjligt.
- Vi breddar ut oss, tittar på vilket liv de har levt. Vad jobbade de med och tittar på antalet barn. Hur hade barnen det, bättre eller sämre än sina föräldrar?
I och med in -och utvandringen så är många från Amerika intresserade av hur deras rötter ser ut i Sverige.
Databaser
- Man kan se från gamla passagerarlistor vilken båt de reste med till Amerika, berättar Håkan Asmundsson.
Förr kunde man släktforska på pastorsexpeditioner, men allt material är nu inlämnat till landsarkivet i Vadstena.
- Den stora fördelen med det är att nu när alla uppgifter ligger i databaserna sliter vi inte på de riktigt gamla handlingarna. Förr åkte vi i föreningen till Vadstena och läste microkort. Det var så spännande att vi knappt hann äta lunch, skrattar Håkan Asmundsson.