Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De startar ett lokalt nätverk för personal i demensvården

I två och ett halvt år har undersköterskorna Ing-Marie Spångberg och Gunvi Gustafsson varit Finspångs representanter i demensnätverket östra Östergötland.
Nu ligger de i startgroparna för att starta ett lokalt demensnätverk.
- Demensnätverket har betytt massor, säger de.

Naturens färger och former. Det användas i vården av demenssjuka, för att träna alla sinnen och är ett exempel på samtalsämnen som kan förekomma när demensnätverket träffas. Där är Gunvi Gustafsson och Ing-Marie Spångberg medlemmar. FOTO: TITTI OLOVSSON

Naturens färger och former. Det användas i vården av demenssjuka, för att träna alla sinnen och är ett exempel på samtalsämnen som kan förekomma när demensnätverket träffas. Där är Gunvi Gustafsson och Ing-Marie Spångberg medlemmar. FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

FINSPÅNG2003-10-16 06:00
Ing-Marie Spångberg arbetar på Storängsgårdens dagverksamhet och Gunvi Gustafsson inom hemtjänsten Dunderbacken. De möter båda människor med demenssjukdomar i sitt arbete.
För två och ett halvt år sedan blev de tillfrågade om de vill delta i demensnätverket, och de sa ja.
- Det har fått oss att växa i arbetet.
Nätverket finns i hela länet, men varje länsdel bildar sin egen nätverksgrupp.
I den östra nätverksgruppen ingår 12 personer från Finspång, Norrköping, Söderköping och Valdemarsvik. Demensnätverket drivs genom Äldrecentrum, som är ett samarbete mellan landstinget, kommunerna och universitetet.
- Vi har träffats en gång i månaden, berättar Ing-Marie och Gunvi. Det speciella med det här nätverket är att det är till för oss ´fotfolk´.
Nätverksdeltagarna utbyter erfarenheter och kunskaper, får del av ny forskning med mera.
- Vi får nya infallsvinklar på arbetet. Vi pratar mycket om bemötande och hur vi aktiverar den sjuke för att på ett värdigt sätt ge en meningsfull dag.

För stunden
Ing-Marie och Gunvi förklarar att när man arbetar med demenssjuka arbetar man alltid för stunden.
- Så måste man tänka, att även om det man gjort inte finns kvar i minnet någon längre stund, så har det skapat en positiv känsla som finns kvar under dagen. Därför har man inte gjort det i onödan.
Under tiden som Ing-Marie och Gunvi deltagit i demensnätverket, har de vidarebefordrar sina erfarenheter till sina arbetskamrater i den mån de kunnat.
Men nu ska formerna för att sprida kunskaperna utvecklas.

Lokalt nätverk
- Vi ligger i startgroparna för att starta ett lokalt demensnätverk. Vi har haft en träff med personal från Tegelbacken och en till är inbokad i december.
Tanken är att personal från kommunens olika vårdboende ska delta.
- Allt är inte spikat än, men ett förslag är att ha ett tema varje gång och också att ta upp det som är positivt. Det är mycket som är svårt och tufft inom vården som man vill diskutera, men vi vill också påminna om det som är bra. Vi tror att det kan peppa personalen och känna att de gjort ett bra jobb.
- Finspång är bra på demenssjukvård. Ett exempel är Tegelbacken. Personalen har fått utbildning och hemtjänstpersonal står på tur. Här finns demenssjuksköterska. Det finns inte i alla kommuner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om