De står till tjänst med kommunens sopservice
Egen kundtjänst för sophämtning.Id-märkning av sopkärl.Från årsskiftet har flera förändringar skett på Finspångs Tekniska Verk.
Anders Blomgren från Finspångs Tekniska verk säter fast id-märkningen på ett sopkärl. Det är inget som den enskilde fastighetsägaren behöver sköta om.
Foto:
Från årsskiftet har Tekniska Verken valt, att ta in kundtjänsten i organisationen. Renhållningschef Kenneth Malm betonar att skälet inte är missnöje med det utförda arbetet. Inte heller är det ekonomiska skäl som ligger bakom förändringen, uppger han.
- Anledningen är att eftersom vi har ansvaret, vill vi också ha bättre kundkontakter, bättre kontroll och bättre överblick, förklarar han.
Ny på kundtjänst
Viss ekonomisk fördel väntar man sig däremot på längre sikt, då samfakturering av vatten- och avlopp samt eventuellt fjärrvärme kan ske.
Malin Dahlqvist är nyanställd på Tekniska Verken för att ansvara för kundtjänst.
- Jag började jobba i september, berättar hon, det var en hel del att göra inför övergången.
Tekniska Verken har skickat ut ett informationsbrev till alla fastighetsägare i kommunen, där man informerat om förändringen på kundtjänstsidan.
För kundernas del innebär den egentligen inte så mycket. Fakturan kommer från en annan adress än tidigare, men ska fortfarande betalas vid samma tid, utom för fritidshus.
- För fritidsabonnemang betalar kunden numera i förskott, säger Yvonne Johansson, chef för ekonomi och administration.
I år har det skett en mindre taxehöjning, som dock inte har med omorganisationen att göra, uppger Kenneth Malm.
- Det är endast en indexhöjning, som skulle skett ändå.
Abonnemang
I brevet till fastighetsägarna fanns också information om renhållningsabonnemang och id-märkning av soptunnor.
- Det kommer många frågor om det, berättar Malin Dahlqvist.
De fastighetsägare som redan har sophämtning och som hittills fått faktura från LBC, behöver inte göra något alls. Däremot ska de som inte har sophämtning, teckna ett abonnemang genom kundtjänst.
- Kommunen har skyldighet att hämta avfall, säger Kenneth Malm, men det finns vissa fastigheter som inte haft det.
Sophanteringen är kollektivt taxefinansierad och i taxan ingår också att man får lämna grovsopor och miljöfarligt avfall på Sjömansäng. Den som producerar små mängder sopor p g a noggrann sopsortering, kompostering och återvinning kan söka om nedsatt taxa hos kommunens miljöavdelning.
Id-märkning
Id-märkningen av soptunnor och slambrunnar är ytterligare en nyhet från årsskiftet. Fastighetsägarna behöver inte göra något, märkningen sköts av Tekniska verken.
Anders Blomgren, som är mätningstekniker, är en av två som ska utföra märkningen. Arbetet inleds i februari och beräknas pågå året ut. Cirka 10 000 märkningar över hela kommunen ska utföras, varav 8 000 på soptunnor.
- Detta är en passiv radiosändare, säger Anders och håller upp en svart, liten rund platta. Den har ett nummer inbyggt. Numret kopplas ihop med kunden.
Anders sätter fast plattan på sopkärlen, och en mätare på sopbilen registrerar att tömning skett. Under monteringen på sopkärlen läses placeringen av med ett instrument, som sedan förs över till en karta. På längre sikt kommer Malin Dahlqvist i kundtjänst att kunna ta upp kartbilden och exakt kunna se var tömning har utförts.
Dokumentation
- Detta är ett led i vårt kvalitetsarbete, säger Yvonne Johansson. Det blir en dokumentation som ger oss bättre överblick.
När man så småningom kommer att kunna se sopkärlens placering på en kartbild, är det med hjälp av det nya s k GIS-systemet. GIS står för geografiskt informationssystem och är nytt i Finspång sedan i slutet av förra året. En artikel om systemet fanns i Folkbladet den 13 december.
Kortfattat kan man säga att det är ett system där man med datorns hjälp lägger ut olika uppgifter på en kartbild.
Systemet kan sedan användas vid olika typer av planering, t ex hur skolskjutsar ska gå.