Jian Huang är född i Kina och bodde under uppväxtåren både i huvudstaden Peking, med över 20 miljoner invånare och i niomiljonersstaden Wenzhou.
Pik Fung Wong är född i Hongkong, men flyttade till Norge som sexåring.
– Min pappa var sjöman och fick jobb på en norsk båt. Vi bodde i Oslo tills jag var 15 år, då ville inte min far vara på sjön längre utan ville satsa på restaurangverksamhet. Flytten gick först till Gävle och sedan Uppsala, berättar Pik.
Vid ett besök i Kina träffades Jian och Pik.
– Det var kärlek vid första ögonkastet. Jag flyttade med Pik till Sverige och började studera svenska språket i Uppsala, berättar Jian.
Piks far hade drivit kinarestaurangerna Peking i både Gävle och Uppsala. 1989 flyttade Pik och Jian till Finspång.
– Min kusin hade startat verksamhet i Finspång och frågade om jag ville bli delägare. Det var pizzeria när vi tog över och vi hade diskotek i lokalen, säger Pik.
Restaurang Peking blev verklighet och skulle finnas i Finspångs centrum i 27 år.
– I början var det jobbigt med många sena kvällar, när vi även hade diskotek. Det började gå sämre när nya vägen mellan Finspång och Norrköping byggdes. Många valde då att äta mer i Norrköping. Det blev svårare att driva verksamhet i centrum, säger Pik.
2016 stängdes restaurangen, men senare samma år öppnades Peking i Finspångs Golfklubbs lokaler på Vibergaområdet.
– Det har gått bra under de här fem åren. Många golfspelare äter här så vi klarar oss även i coronatider, säger Jian.
– Vi får mycket hjälp av Finspångs Golfklubb, som gett oss hyresfritt under förra året och som ställer upp med utemöblering och annat. Det är tufft, när många lunchgäster försvunnit under coronapandemin, tillägger Pik.
Restaurangen har åtta anställda inklusive ägarna.
– Vi korttidspermitterade hela personalen förra våren, men vi kunde vi tillbaka alla i juni, säger Pik.
Vad är största skillnaden mellan Kina/Hongkong och Sverige?
– Det är ett lugnare liv här. När det gäller maten är råvarorna i Asien färska. Det är bättre, påpekar Jian.
Restaurang Peking har funnits i Finspång i snart 32 år.
– Jag fick flytta mycket som barn och gillade inte det. När man fick kompisar skulle man hela tiden flytta vidare. När vi fick barn bestämde vi oss för att stanna här. Jag tror att det är lättare att uppfostra barn i en liten stad, menar Pik.
Han har några få barndomsminnen från Hongkong.
– Jag minns att det var grönt, kommer ihåg en park och vatten där det fångades småkrabbor. Nu är det en helt annan miljö, allt är betong. Jag vill inte åka dit, säger han.
Vad är roligast med att driva restaurang?
– Friheten att kunna utveckla verksamheten. Vi styr våra menyer och har kinamat, husmanskost och sushi. Våra anställda kommer med förslag på maträtter och har möjlighet att anpassa sina arbetstider, betonar Jian.
– När vi hade restaurangen i centrum var det långa dagar, från tidig förmiddag till sen kväll, men på golfklubben är det lite friare. Vi är inte bundna på samma sätt och kan göra andra saker under dagarna, understryker Pik.
Vad har ni för mål och planer med verksamheten?
– Vi försöker överleva coronasituationen och hoppas på att vaccineringen ska komma igång, så att läget förbättras, anser Pik Fung Wong.
– Vi hoppas att alla gäster ska fortsätta hjälpa oss och komma till vår restaurang. Vi tänker köra så länge vi orkar, konstaterar Jian Huang.