Som vi tidigare har berättat fick vårdnadshavarna till barnen på Basvägens förskola information om nedläggningen i januari. I början av juli stängs den. Sviktande barnunderlag i kommunen överlag och stora renoveringsbehov på Basvägens förskola var skälen som först angavs.
Men flera föräldrar som vi har träffat ifrågasätter hanteringen. De är besvikna på att varken de själva eller personalen involverades tidigare.
– Jag kan förstå att man behöver stänga ner en förskola, men då får man göra det rätt och riktigt med en ordentlig analys, säger Hampus som har två barn på förskolan.
Han är en av 38 personer som står bakom protesten mot nedläggningen. I skrivelsen som de skickade till de ledande inom förskolan i kommunen i februari ställde de ett antal frågor som de fortfarande inte har fått svar på.
– Det vi har fått höra är att vi får överklaga till förvaltningsrätten om vi är missnöjda. Vilket också är gjort, säger Hampus.
En bidragande del till nedläggningen är att Migrationsverket har flyttat asylsökande från Finspång till andra kommuner, vilket har påverkat barnantalet.
– Vi är i ett annat läge redan i dag, säger Elina med ett barn på förskolan, och syftar på flyktingarna från Ukraina.
När Emma Moschner och hennes familj flyttade från Linköping till Finspång var möjligheten att låta barnen gå i en liten, naturnära förskola en stor del i beslutet. Just nu har hon ett barn på Basvägen, två äldre syskon har också gått där.
– Är man tvungen att stänga en förskola när det går ekonomiskt bra för kommunen? Det är inte den första mindre förskolan som får lägga ned. Det känns som att det är en strategi från kommunens sida. Ska de locka nya invånare med det här?
– Det går emot all forskning som visar att barn känner större trygghet i små grupper med mer personal, med allt vad det innebär med både omsorg och pedagogiskt arbete, tillägger Evelina Eriksson.
Hon har två barn på förskolan. Det ena ska börja förskoleklass nästa höst, det andra skolades in under pandemin – och det tog tid. Flera delar oron kring hur det blir nu med flera omställningar tätt inpå varandra. En tillfällig förskola under semesterperioden, sedan en ny placering. Strax efter beskedet om nedläggningen hölls ett föräldramöte.
– Det konstigaste är att vi inte fick någon presentation där siffrorna förklarades. Vi fick ingen bakgrund till varför beslutet att stänga just Basvägen hade fattats, säger Emma Moschner.
Sedan barnkonventionen blev lag 2020 måste beslut som rör barn föregås av en barnkonsekvensanalys där barnens bästa utreds. En analys har gjorts, men föräldrar har reagerat på att det ser ut som att filen skapades efter att den efterfrågades av dem. Det har spätt på kritiken. Kommunen hävdar dock att den påbörjades i höstas.
– Jag är jätterädd för vad det här kommer att få för konsekvenser för barnen. Jag skulle inte ha något problem att berätta för mitt barn om jag kunde säga att "du kommer att gå på den här förskolan, med de här barnen och de här fröknarna", men vi vet inte hur det blir, säger Elina.
Vårdnadshavarna saknar uppgifter i analysen. Det står om sårbarheten med att ha en så liten enhet, men inte hur en flytt påverkar barnen. De hade också önskat en tydlig plan för överflyttningen.
I förra veckan fick vårdnadshavarna besked om var deras barn hamnar. Även om de fått sina förstahandsalternativ hade de hellre sett att hela grupper hade flyttats ihop med personal.
– Säg att de hade tagit hela avdelningen Solstrålen och flyttat över till Metallen, med personal och allt. Det i sig hade varit en stor omställning för de här små barnen, men då hade de i alla fall haft trygghet i varandra, säger Evelina Eriksson.
Ett argument för nedstängningen har varit att förskolan har stora renoveringsbehov. Det ifrågasätter föräldrarna.
– Den information vi har fått via kontakter är att detta inte alls stämmer, säger Hampus.
Vårdnadshavarna undrar varför personalen inte längre har tid till planering – och om det inte hade kunnat lösas på annat sätt.
– Det är lätt att sitta bakom en skärm och ta beslutet. Man känner sig bara som en siffra, säger Evelina Eriksson.
Tror ni att kommunen gör det här för att jäklas?
– Nej, för att effektivisera, säger Emma Moschner.
– De gör det inte för att vara elaka, men det är ett dumt beslut, säger Evelina Eriksson och fortsätter:
– Det hade varit skönt om någon i alla fall hade sagt att vi har gjort vårt bästa.