De prisas för sin mjölkkvalitet
FINSPÅNGKenneth och Maritha Torstensson har haft sin gård Starrsjö utanför Hällestad sedan 1988. Nu får de en bronsplakett av Svensk Mjölk (Svenska mjölkbönders och mjölkindustrins kunskapsorganisation) för att ha hållit högsta mjölkkvalitet i åtta år.
Maritha och Kenneth Torstensson med några av sina duktiga mjölkkor. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
<b>För- och nackdelar</b>
Kenneth Torstensson ser både fördelar och nackdelar.
- Fördelarna är förstås att det är ett jobb där man får syssla med levande varelser, får vara ute mycket, får rå sig själv. Men nackdelen är att man är så låst vid gården, säger Kenneth. Avbytarverksamheten som fanns förr är det inte mycket kvar av. När barnen var små försökte vi ta någon vecka och åka i väg på semester varje år men numera blir det mest om det är något speciellt, bröllop eller så, fortsätter han. Och man saknar ju så klart Kalle Anka på julafton, även då måste man ju mjölka, ler Kenneth Torstensson.
<b>Sporre</b>
Kenneth och Maritha Torstensson tycker det är kul att få den här utmärkelsen,
- Det är en sporre att få uppskattning, säger Maritha. Det är för sällan man får det. Jag och Kenneth brukr berömma varandra så vi inte ledsnar: "Vad du är duktig på att mjölka Kenneth! Vad du är duktig på att mocka gödsel, Maritha! ", skrattar Maritha Torstensson.
<b>Hårda kriterier</b>
Bronsplaketten ges till leverantörer av mjölk som hållit kvalitetsnormen i 8 år, Nästa steg är silverplakett, 13 år. För guldplakett ska man ha levererat mjölk enligt kriterierna i 18 år. Sista steget är guldmedalj, då gäller 23 år. Vad gäller framtida medaljer är Kenneth Torstensson lite osäker.
- Det blir nog inte så många guldmedaljer framöver, tror han. Kraven höjs, det blir hårdare och hårdare kriterier för att hålla en bra kvalitet. Det är inte bara bakteriehalt man mäter. Det är sporer, celltal och det ena med det andra, säger han.
Den 2 oktober ska Kenneth och Maritha i alla fall ta sig tid att åka till Östgöta mejeri i Linköping för att ta emot sin bronsplakett och även äta middag.
- Ja, det är på kvällen så vi får väl se till att mjölka lite tidigare den dagen, säger Maritha Torstensson.
Nu får Kenneth och Maritha Torstensson i alla fall ett påtagligt bevis på att deras 15-åriga arbete på Starrsjö gård har burit frukt.