Efter en vecka med regn så tittade solen fram lagom till Nyhemsskolans årliga skräpplockardag. Med påsar och mycket energi tog sig klasserna iväg i flera led för att plocka skräp längst med Mäselnleden. Benny Petersson, lärare för årskurs 2, anordnar tillsammans med sina kollegor skräpplockardagen för Nyhemsskolan.
– Vi har haft skräpplockardagar i över tio år, så det är en tradition vi har här på skolan, säger Benny Pettersson.
Milana Misanovic är en av eleverna som har tagit på sig sina skräpplockarvantar, men det är inte första gången för henne:
– Vi har plockat sen vi gick i förskoleklass och vi plockar varje år på skräpplockardagen. Jag tror faktiskt att människor har blivit bättre på att inte slänga skräp ute för det finns inte lika mycket som förra året, säger hon.
Klasskompisarna Telma Nilsson och Eshteyak Alqahwachi tycker att dagens aktivitet är både viktig och rolig.
– Det är roligt för att vi får vara ute och hjälpa naturen. Men det är också väldigt viktigt att inte bara slänga skräp varsomhelst utan att man måste slänga det i soptunnan, säger Telma Nilsson.
– Vi går och plockar upp efter andra, som den här cigaretten, det är farligt för naturen, säger Eshteyak Alqahwachi instämmande och slänger ner en cigarettfimp i sin skräppåse.
Nyhemseleven Elias Friman håller med sina klasskamrater om vikten att plocka skräp och hålla rent.
– Det är bra att man plockar skräp. Vi har inte gått långt men jag har redan hittat massor. Om jag själv har skräp så bär jag på det tills jag hittar en soptunna, jag slänger aldrig något i naturen.
Den årliga traditionen har lönat sig, rekordet ligger på över 600 kg skräp som plockats in men i år blev det färre kilon:
– 340 kilo skräp plockade vi ihop på Nyhem idag, helt galet, meddelar Benny Pettersson.
Ulf Karlsson från Finspångs Tekniska har anordnat skräpplockardagarna i flera år och han åker ut till skolorna och hämtar delar av det skräp som samlats ihop.
– Det är svårt att mäta exakt hur mycket som plockas in då vissa skolor har sina egna sorteringar på plats medan andra går iväg till olika sopstationer och sorterar det dom plockat upp, förklarar Ulf Karlsson och fortsätter:
– Skräpplockardagarna ökar trivsel i kommunen och är givetvis bra för miljön. Men det långsiktiga målet, om kanske tio år, är att de barn som plockar skräp nu tänker lite mer på att det som kastas på marken måste någon annan ta upp.