Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi sysslar med problemlösning på hög nivå"

I Bruksparken har i veckan ett arbete på höga höjder pågått, för att stoppa den almsjuka som härjar bland träden. "Det här är ett normaljobb för oss", säger arboristen Petter Karlquist innan han snabbt klättrar 15 meter upp i en alm.

Arboristen Simon Nilsson högt uppe i en av de sjuka almarna i Bruksparken.

Arboristen Simon Nilsson högt uppe i en av de sjuka almarna i Bruksparken.

Foto: Mikael Grip

Finspång2021-12-30 12:00

De träd som är värst drabbade i den centralt belägna parken står nära lekplatsen och åtgärdas först. 

– Ett stort träd har vi redan tagit ner och två andra görs om till högstubbar med en del kvarstående grenverk, säger Petter Karlquist, från Linköpingsföretaget Arboteket. 

undefined
Petter Karlquist i den vågräta starten av klättringen.

Petter och hans fyra kollegor arbetar för fullt med att såga ner skadade grenar från de höga träden. Två personer befinner sig i varsitt träd och två håller kontakten med dem från marken, under tiden som en annan kollega kör en liten lastmaskin och plockar grenar på marken.

– Jag brukar säga att vi sysslar med problemlösning på hög nivå, konstaterar Petter med ett leende.

undefined
Simon Nilsson i en av de sjuka almarna.

Vad är största utmaningen för en arborist?

– Det är så olika och skiftar från dag till dag. Det kan vara vädret, kyla, att fälla där det är trångt eller något annat. Här är det inga större svårigheter. Det är inte så kallt i dag och nu snöar det inte längre, säger Petter.

undefined
Kommunen har lämnat in en bidragsansökan för att plantera nya träd och smycka högstubbarna med så kallad motorsågskonst.

Almarna i Bruksparken mäter cirka 25 meter på höjden och arboristerna arbetar på cirka 15 meters höjd. Frej Svennar står stadigt högt uppe i en alm och använder motorsågen till att göra "spår" i trädet. Plötsligt klättrar han ner och ber om avlösning.

– Jag är ganska ny i yrket och har bara klättrat i träd några månader. Det känns bättre att någon mer rutinerad tar över och fixar själva fällningen av det stora grenpartiet, säger han.

undefined
"Vissa moment kan kännas obehagliga. Till exempel när man ska byta position på repet. Men det vänjer man sig av med skitfort", berättar Frej Svennar.

Tänker du på hur högt upp du är?

– Ja, ibland. Vissa moment kan kännas obehagliga. Till exempel när man ska byta position på repet. Men det vänjer man sig av med skitfort. Björkar är värst att arbeta med, speciellt när det blåser mycket. Då kan det vaja rätt rejält plus att björkar är sega, förklarar Frej.

undefined
Flera almar i Bruksparken har drabbats av almsjuka.

Almsjuka sprids i första hand av almplintborren, och i andra hand av överväxt från träd till träd via rotkontakt. Almsjukesvampen växer i trädets näringsbanor. När dessa täpps igen vissnar almen. Almsjukan finns i stort sett alla de länder, där almen har sitt utbredningsområde. Även friska, unga almar drabbas, och tiden från insjuknande till död kan handla om månader eller några år.

undefined
Petter Karlquist säkrar sitt läge innan han tar fram motorsågen.

Finspångs kommun skriver på sin hemsida att: "Under 2022 och 2023 ska parkens alla träd ses över. Kommunen har även lämnat in en bidragsansökan för att plantera nya träd och smycka högstubbarna med så kallad motorsågskonst".

Karta: Bruksparken Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!