Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De lever på stor fot

Över stock och sten. Uppför sluttningar och nerför slänter. Finspångs räddningstjänsts bandvagn 206 av årsmodell -80 klarar det mesta. Även om snön kan ställa till problem vid svårare hinder.

Nja, inte för medel-volvon... Men för Räddningstjänstens bandvagn är inga berg för höga, inga dalar för djupa, även om komforten under färden kan diskuteras.
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Nja, inte för medel-volvon... Men för Räddningstjänstens bandvagn är inga berg för höga, inga dalar för djupa, även om komforten under färden kan diskuteras. FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

FINSPÅNG2004-01-26 06:00
Det rör sig om en bandvagn som ursprungligen byggdes för armén som snöfordon. Men det visade sig snabbt att den gick minst lika bra på sommaren. Lars Johansson, brandman på Finspångs räddningstjänst är en av dem som fått förarutbildning på fordonet.
- Den är väldigt lättkörd, den har en Fordmotor, V 6:a på 135 hästkrafter, en Mercedes automatlåda och bromsar från Saab 99, berättar Lars Johansson. Vad gäller bensinförbrukningen så drar den mellan fem och 20 liter per mil beroende på terrängen.

Krigsmateriel
De här bandvagnarna klassas som krigsmateriel så Kronan får inte ge bort dem till annat än statliga verk och frivilligorganisationer. Därför står Räddningsverket som ägare men lånar ut den till Räddningstjänsten.
- Det är suveränt att ha tillgång till bandvagnen i krissituationer, den tar sig ju fram i väldigt otillgänglig terräng, säger Lars Johansson. Vi har dessbättre aldrig behövt använda den i ett skarpt läge än utan bara övat. Men vi hjälpte Vattenfall när det var snöoväder för 3 år sen, vi röjde träd längs linjerna.
Den väger fyra ton och lastar ytterligare två. Men trots det så är trycket mot marken mindre än en människas tack vare att larvfötterna har 5 kvadratmeters yta som fördelar vikten. Dessutom kan den "simma", alltså fungera i vatten, den är tät och har länspumpar.
Många har gått på export och de har synts i många sammanhang, bland annat har de använts i expeditioner på Nordpolen.

Vådlig färd
Så är det då dags för en tur. När Lars Johansson låter bandvagnens nos peka in mot skogen är min spontana tanke: det här går aldrig, vi välter.. Men vi tar oss fram - och på rätt köl! Det är lite skumpigt men inte alls så farligt som man skulle kunna föreställa sig. Även om den slirar på snön när vi ska över ett liggande träd så går det efter några försök. Sluttningar klaras som en dans när lågväxeln kopplas in.

Premiärtur
I skogen där vi testkör har det röjts för en väg som ska anläggas just för Räddningstjänsten. En väg som ska gå från Norrmalmsverkstan rakt över skogen mot Sapa-området.
- Vägen anläggs enbart för den eventualiteten att det skulle bli ett utsläpp från Sapas gasoldepå och vinden då ligger på ner mot Finspång. Då måste vi kunna komma från läsidan när vi rycker ut, annars skulle gasolen kunna antändas, säger Lars Johansson som beslutar sig för att ta en premiärtur på den allt annat än färdiga vägen.

Inofficiellt invigd
Det går upp, det går ner, det rycker och stöter och går ganska långsamt men det går. Premiärturen klaras av utan vidare problem och så är då vägsträckan inofficiellt invigd av Räddningstjänsten och Folkbladets utsända. Förhoppningsvis ska Räddningstjänsten inte behöva använda vägen när den väl står klar.
Det känns onekligen skönt att stiga ur och känna fast mark under fötterna när vi parkerar utanför Räddningstjänsten. Det rör sig kanske inte om ett komfortfordon, ej heller en fartraket (toppfarten är 55 kilometer i timmen) men om nöden kräver det rycker Lars och hans kolleger ut, oavsett årstid, i vilken terräng som helst! Det känns tryggt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om