Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De kan vara Siemens framtid

Ett 20-tal ingenjörsstudenter från Linköpings universitet besökte Siemens i Finspång under onsdagen. Genom att tidigt uppvakta studenterna hoppas företaget att man i framtiden ska kunna säkra rekryteringen av nya civilingenjörer.

Foto: Gustavsson Johan

FINSPÅNG2007-12-06 00:17
- Det är jätteviktigt att vi visar upp ett företag som studenter kan jobba hos, och än viktigare har det blivit när arbetsmarknaden ser ut som den gör, säger Helena Bennich, som arbetar med personalfrågor och rekrytering på Siemens.Pensionsavgångar, högkonjunktur och att färre studenter med den kompetens som efterfrågas kommer ut på arbetsmarknaden gör att konkurrensen om arbetskraften hårdnat mellan företagen. Under hösten har den konkurrensen blivit än hårdare, berättar Helena Bennich. Därför är det viktigt att tidigt locka de blivande civilingenjörerna till sig. Bland annat genom att försöka få dem att göra sina examensarbeten på företaget.- Kan man skapa intresse för exjobb, kan man även starta intresset för en anställning, säger Helena Bennich. 20 civilingenjörer
Bakom studiebesöket står företaget Industrikompetens i Östergötland, som har Saab, BT, Alstom och Linköpings kommun som huvudägare. Dessutom är flera andra stora företag i Östergötland delägare och medlemmar, däribland Siemens. Industrikompetens arbetar med att hjälpa företag i regionen att rekrytera ny personal. På onsdagen anordnade företaget studiebesök på Saab i Linköping och Siemens i Finspång för 20 blivande civilingenjörer i maskinteknik och industriell ekonomi. Det är studenter från utbildningar som är intressanta för många företag.- Tanken är att lyfta fram attraktiva arbetsgivare i regionen, säger Lina Florvik, som arbetar på Unik Resurs, vilket är en del av Industrikompetens som sysslar med kompetensförsörjning. För studenternas del är det tänkt att företagsbesöken ska ge dem en ökad förståelse för hur företagen arbetar och även ge dem en bild av vad det är för personal som företagen söker. Genom besöken kan också studenterna få en första kontakt med de företag där de i framtiden kanske kan få göra sina examensarbeten, få praktik, extrajobb, sommarvikariat och anställning."Det var givande"
De 23-åriga studenterna Adam Davy, som går fjärde året på industriell ekonomi, och Anna Fransson, som går fjärde året på industriell ekonomi internationell, uppskattade besöket på Siemens. - Jag tycker att det var givande att få en inblick i hur det fungerar ute i industrin, för den inblicken får man inte så mycket av på utbildningen, säger Adam Davy. - En fördel jag såg var det internationella samarbetet som Siemens har. Det med utlandet lockade.- Och att det är en stor koncern med många olika delar som man kan arbeta inom, säger Anna Fransson. Men om det blir Siemens som de kommer att söka sig till när de ska göra sina examensarbeten eller när de är klara med sina utbildningar kan de inte svara på. Det finns många andra företag och många andra spännande arbeten som lockar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om