Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De kan få kommunala stipendier

Åtta nomineringar/ansökningar till kommunens kulturstipendium har kommit in till humanistiska förvaltningen. Till ungdomsstipendiet har fyra nomineringar/ansökningar gjorts.

FINSPÅNG2005-09-19 06:00
I fredags var det sista ansökningsdagen till årets kulturstipendium och ungdomsstipendium. Åtta ansökningar/nomineringar till kulturstipendiet hade då kommit in till humanistiska förvaltningen.
Jörgen Holm i Rejmyre är en av dem som nominerats. Personen som nominerar honom gör det bland annat för att han "helt ideellt och osjälviskt ombesörjt framställningen av Välkommen till Rejmyre-skyltarna". Han uppmärksammas också för att han samlar in mycket uppgifter till hembygdsföreningens studiecirkelverksamhet. Just hembygdsföreningen gamla Reijmyre har också nominerats till stipendiet. I nomineringen står det: "Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre har engagerade och ambitiösa medlemmar som helt ideellt lägger ner ett stort arbete för att ge besökare och i samhället boende ett historiskt perspektiv på hembygden".

Dokumenterat mycket
Annelie Bjärnfjäll, Svenljunga, före detta Katterums skola, har fått en nominering till kulturstipendiet. Personen som föreslår henne skriver: "Hon har på ett förtjänstfullt sätt forskat och dokumenterat kring bygdens historia i både ord och bild". En nominering har även Lennart Samuelsson, Grytgöl, fått. Han har under många år varit ledare för cirkeln Gräv där du står. Han har även dokumenterat mycket och skrivit boken Glesbygd i förvandling. Bengt-Arne Palmqvist på musikskolan nomineras, vilket bland annat motiveras med att han "under många år har bedrivit en inspirerande och förtjänstfull verksamhet för unga människors musikaliska utveckling".

Samlar pengar
Maj-Britt och Sigvard Lindqvist nomineras för sitt arbete med Bottens skola. Skolbyggnaden ägs av Regna hembygdsförening och då det inte är någon verksamhet där ser Maj-Britt och Sigvard Lindqvist till huset, ser till att det blir uppvärmt och smyckar lokalerna bland annat.
De som nominerat Lilly, Maria Pettersson (av många kallad "Tant Lillan") tycker att det är en kulturgärning att läsa sagor och vill därför att hon ska få kulturstipendiet. "Under flera årtionden ledde hon många, många barn i hela Finspångs kommun på vägen in i läsningens fantastiska värld med sina sagostunder", skrivs i motiveringen.
Redan i slutet av förra året sökte föreningen Regna/Skedevi hembygdskrönika ett kulturbidrag. Denna ansökan har nu också lagts till kulturstipendieansökningarna.
Fyra nomineringar/ansökningar har gjorts till ungdomsstipendiet. Sju tjejer som kallar sig för Splash söker stipendiet. Tjejerna försöker samla in pengar till organisationen Soluppgång. Detta bland annat genom kaklotterier men framförallt genom att göra tidningen Splash. "Hjälp oss hjälpa", ber de i sin ansökan.

I oktober
Finspångs kanotklubb, vars ungdomsverksamhet har vuxit, söker också stipendiet. Pierre Edlund, som studerar på brottargymnasiet i Arboga, nomineras till ungdomsstipendiet. I motiveringen står det bland annat att han tränar hårt för Finspångs brottning och att han visat gott ledarskap då han undervisat skolklasser i brottning. Emma Axelsson söker stipendium då hon arbetar som volontär i Newcastle i Australien.
I oktober fattar humanistiska nämnden beslut om vilka som ska få stipendierna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om