Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De jobbar för ett högt valdeltagande

FINSPÅNG
Gå och rösta!
Det är den gemensamma uppmaningen från socialdemokraterna, moderaterna och centerpartiet, det tre partier som ställer upp i kyrkovalet i Risinge församling. Partierna lägger de flesta av de partipolitiska frågorna åt sidan och jobbar gemensamt för ett högre valdeltagande.

Socialdemokraterna, moderaterna och centerpartiet samarbetar i valarbetet inför kyrkovalet. Målet är att få så många som möjligt att rösta. Här Bernt Fjäll (s), Elisabeth Persson (m) och Paul Axelsson (c).
FOTO: TITTI OLOVSSON

Socialdemokraterna, moderaterna och centerpartiet samarbetar i valarbetet inför kyrkovalet. Målet är att få så många som möjligt att rösta. Här Bernt Fjäll (s), Elisabeth Persson (m) och Paul Axelsson (c). FOTO: TITTI OLOVSSON

Foto:

Finspång2001-09-06 00:00
Den 16:de september genomförs det första kyrkovalet sedan stat och kyrka skildes åt. Vilka nyheter och förändringar det innebär har Folkbladet berättat om i en tidigare artikel. För socialdemokraterna, moderaterna och centerpartiet, som är de tre partier som ställer upp i valet till kyrkofullmäktige Risinge församling, har också en nyhet skett i valarbetet den här gången. Partierna har nästan helt lagt de partipolitiska frågorna åt sidan och samarbetar i stället.

<b>Gemensamma valmöten</b>
- Vi har gått samman för att få folk att rösta, det är det viktiga, säger Åke Tholén (s).
I förra valet röstade tio procent av de röstberättigade i landet. Åke Tholén har en förklaring till det låga valdeltagandet:
- När kyrkovalet har kommit efter de allmänna valen tror jag att folk är trötta på val. Nu kan intresset bli större.
I valarbetat har de tre partierna hållit gemensamma valmöten utanför Viberga och på Bergslagstorget. Varje tisdag har också valinformation sänts i närradion. Ett argument som ofta används av dem som väljer att inte rösta i kyrkovalet är just att de känner sig osäkra på vad de olika partierna står för. Finns det inte risk för att den osäkerheten ökar om partierna samarbetar?
- Nej, säger Paul Axelsson (c) bestämt.

<b>Gemensamt program</b>
Han motiverar sitt svar med att det i valet i år även är personval.
- Alla känner någon som de har förtroende för och vet vad de står för, säger han.
Socialdemokraterna har tagit fram ett kyrkopolitiskt handlingsprogram inför valet. Moderaterna och centerpartiet har gjort ett gemensamt.
- Det är för att vi är i minoritet. Det blir lättare om vi arbetar i hop, säger Elisabeth Persson (m).
Då båda handlingsprogrammen skiljer sig visserligen en del åt, men till det mesta vill partierna verka för samma saker, till exempel em öppen folkkyrka, musik som en framträdande roll i kyrkan och att nå ut med evangelium. Vi ber representanterna för de tre partierna att nämna någon sakfråga som skiljer dem åt.

<b>Stora löneklyftor</b>
- Röstar man på oss så vet man att alla våra kandidater går i kyrkan och är engagerade. Vi visar att vi bryr om oss vad som sker i kyrkan, säger Elisabeth Persson.
Hon menar också att i organisations- och personalfrågor har moderaterna en egen ståndpunkt.
- Vi tycker att personalpolitiken måste föras på ett mera positivt sätt och vi tycker att de är för stora löneklyftor, säger Elisabeth Persson.
Åke Tholén menar att en viktig fråga för socialdemokraterna är att införa så kallad clearing inom vigseln, det vill säga att den församling som får en persons kyrkoavgift ska bekosta vigseln även i en annan församling. Detta sker i dag vid begravningar.
Partikollegan Bernt Fjäll tycker också att det är viktigt att jobba med ungdomsverksamheten.
Paul Axelsson menar också han att centerpartiet vill kämpa för att få fler unga aktiva inom kyrkan. Han påpekar också att det på centerpartiets lista finns flera yngre kandidater.
- Vi har i alla fall flera på listan som är under 40 år, säger Paul Axelsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om