Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Johan fick livet tillbaka på ny vårdavdelning

"Jag har fått en chans att komma tillbaka till ett normalt liv, och den chansen ska jag ta". Det säger Johan Östberg från Ljusfallshammar när han tränar armar och ben i en motomed vid Rehabmedicinska avdelningen i Finspång.

Undersköterskan Karin Kratz ser till att Johan Östberg tränar rätt i motomeden.

Undersköterskan Karin Kratz ser till att Johan Östberg tränar rätt i motomeden.

Foto: Börje Gavér

Finspång2023-07-05 05:00

I oktober 2022 drabbades Johan Östberg av sepsis (blodförgiftning). Det blev ambulans till Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

När han efter några månader kom till Rehabmedicinska avdelningen kunde han inte sitta utan att ramla. Nu sitter han upp och tar sig fram i rullstol.

– Jag har blivit mycket starkare, kan gå med rollator och siktar på att kunna gå utan den.

undefined
Johan Östberg i en motomed där han med armar och ben kan träna kondition och styrka.Undersköterskan Karin Kratz håller koll.

Rehabmedicinska avdelningen i Finspång är unik för hela regionen, ja hela sydöstra Sverige.

– Det kommer patienter från bland annat Västervik, Kalmar och Öland, säger Erika Thorsell, vårdenhetschef på närvårdskliniken.

Här får patienterna intensiv träning under flera veckor med hjälp av ett rehabiliteringsteam bestående av flera olika professioner.

Vi träffar några ur teamet i det nya vårdcentrumet i Finspång där den nya avdelningen är inrymd.

– Det behövdes flera slutenvårdsrehabplatser i regionen och när det skulle byggas ett nytt vårdcentrum i Finspång såg man möjligheten att förlägga det dit, säger Emma Engberg, vårdenhetschef på Rehab Finspång.

undefined
Även köket på rehabmedicinska är en träningslokal. Emma Engberg, vårdenhetschef på rehab och Alinn Roback, fysioterapeut visar.

– Vi började som ett pilotprojekt redan i det gamla lasarettet för att få i gång ett arbetssätt tills vi var på plats i det nya huset, fortsätter hon.

I februari 2021 var avdelningen i gång med åtta platser, varav sex är belagda för tillfället. 

Johan Östberg är inte ensam om att ha fått hjälp. Sedan starten har man tagit emot 120 patienter. 

En del har kommit dit i rullstol och vinkat farväl till personalen när de GÅTT därifrån.

– Fokus ligger på patienter med neurologisk sjukdom eller skada, de flesta är strokedrabbade i åldrar från 30 till 85, säger Karin Turesson, arbetsterapeut.

– Oftast stannar de i fyra till sex veckor.

Något alla i teamet betonar flera gånger under vårt samtal är de unika delarna i behandlingen vid rehabmedicinska avdelningen. Karin Turesson förklarar.

– Det som är unikt med konceptet är att man tränar intensivt från måndag till fredag. Det är fem timmars träning varje dag. Det gäller att få den här repetitiva funktionshöjande träningen. Den kan vara motorisk och kognitiv i grupp och enskilt, men det kan också vara språkträning.

undefined
Några bakom rehabmedicinska avdelningen i Finspång: Karin Kratz, undersköterska Erika Thorsell, vårdenhetschef, Karin Turesson, arbetsterapeut på närvårdskliniken, Emma Engberg, vårdenhetschef på rehab och Alinn Roback, fysioterapeut.
undefined
Håkan Svensk kör, som alla patienter, flera träningspass om dagen.

Det är flera träningspass per dag, som kan se väldigt olika ut. För en del kan det vara att lära sig att ta sig ur sängen, tvätta och klä sig. Det är patientens behov som styr insatsen.

– Under en väldigt kort tid, på bara några veckor, kan patienten klara eller komma närmare mål, som det skulle ta mycket längre tid att nå om de tränade hemma eller på annan vårdenhet, säger Karin Turesson.

– Det andra unika är teamet, bestående av fysioterapeut, arbetsterapeut, logoped, undersköterska och sjuksköterska, samtalsterapeut och dietist vid behov. Läkare kommer en gång i veckan.

Johan Östberg är inne på sin sjunde och sista vecka. Han har bott på avdelningen och åkt hem över helgerna. Det är med vemod han lämnar avdelningen och hänvisas till träning i hemmet eller i något gym. Han kan också komma till vårdcentrumets fina träningslokaler.– De har varit fantastiska allihop, trevliga, kunniga, omtänksamma, pushar och stöttar.

Men det har inte bara handlat om ren fysisk träning. Till avdelningen hör också ett kök, där man tränar genom att till exempel laga mat.

– En dag i veckan har vi gjort en utflykt, haft pizzakväl, grillat korv eller gått en tipspromenad.

– Jag kommer gärna tillbaka, säger Johan Östberg.

undefined
Undersköterskan Karin Kratz ser till att Johan Östberg tränar rätt i motomeden.

Och det är inte ovanligt att så sker, även om man prioriterar förstagångspatienterna.

– Det är ganska hårt tryck på avdelningen. Vi har flera som väntar att komma efter sommaren, säger Alinn Roback, fysioterapeut.

– För att komma till oss sker ett remissförfarande, ofta via en annan vårdgivare. Bedömningen sker på rehabmedicinska kliniken vid US i Linköping. Men det går också att skicka in en egenremiss, som också går via US, säger Erika Thorsell.

Johan Östberg kom via remiss och det gjorde även Håkan Svensk från Norrköping.

Han drabbades av en stroke i september förra året. Höger ben och arm drabbades värst. Han kunde inte lyfta armen rakt upp och inte vrida handen. Små men avgörande rörelser. Efter sina tre veckor har han kommit en bra bit på väg mot sina uppsatta mål, att kunna slå i en spik, såga en bräda och slå en golfboll.

– Jag har tränat mycket både här och på ledig tid.

Nu har rörligheten i kroppen ökat, konditionen blivit bättre och styrkan i höger hand höjts.

Det tackar han rehabmedicinska avdelningen för.

Vilka är patienterna?

Vuxna personer med neurologisk skada/sjukdom som har behov av ett interprofessionellt rehabiliteringsteam.

Personen ska vara medicinskt stabil.

Patienten ska ha tydlig potential för rehab med förutsättningar för förbättring av funktion, aktivitet, och delaktighet genom intensiv daglig träning.

Källa: Rehabmedicinska avdelningen i Finspång.

Karta: Vårdcentrum Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!