Vänsterpartiet i Finspång arbetar för att ofrivilliga turer under helger ska försvinna inom vård och omsorg i kommunen.
Elin Gjein, undersköterska på Finspångs Vårdcentrum, och Tarek Jalbot, vårdbiträde Skedevi hemtjänst, är båda aktiva i Vänsterpartiet och har jobbat under dessa arbetsvillkor under längre perioder.
– Jag har jobbat som vårdbiträde, undersköterska och personlig assistent de senaste elva åren. Jag har jobbat många delade turer, men det funkade inte när jag fick barn. Nu jobbar jag natt, berättar Elin Gjein.
Tarek bor i Finspång, men arbetar vid Skedevi hemtjänst.
– Vi jobbar delade turer varannan helg. Man börjar på morgonen, är ledig några timmar mitt på dagen, och jobbar sedan kväll till 21.30. Man hinner inte göra någonting mitt på dagen. Sedan kanske man börjar klockan sju nästa morgon igen, säger Tarek Jalbot.
Elin påpekar att det är på de mest vårdtunga tiderna som arbetet sker.
– Alla ska upp på morgonen och alla ska läggas på kvällarna. Det är mycket viktiga arbetsmoment, med många mediciner att hålla koll på och tunga lyft, betonar Elin.
Tarek har vid några tillfällen tagit ledigt för att klara av arbetet.
– Det har hänt att jag tagit semester på fredagen för att orka med helgpasset med delade turer. Det har blivit väldigt mycket att göra när pandemin drog igång, säger Tarek.
Han berättar att flera kollegor har slutat.
– Jag känner till sju-åtta personer som sagt upp sig på grund av arbetsvillkoren, inte minst schemaläggningen. Vi har delade turer för att spara pengar, men det går inte att spara på våra ryggar, betonar Tarek.
27-åringen tillägger att han tror att de oregelbundna arbetstiderna bidrar till hälsoproblem.
– Många inom vården har sömnproblem på grund av stress, menar han.
28-åriga Elin påpekar att inom äldreomsorgen har det blivit allt svårare att få arbetstiden att räcka till.
– Man hinner bara släcka bränder. Hela tiden måste man skynda vidare till nästa ställe, det finns inte tid att stanna och prata med de äldre, menar Elin.
De båda vill ändå lyfta fram positiva saker med sina jobb.
– Själva jobbet är roligt. Man gör något värdefullt och hjälper människor, men arbetsvillkoren är inte bra, fastslår Tarek.
– Att ge och få tillbaka. Att till exempel kunna göra sista stunden i livet för någon så bra som möjligt, konstaterar Elin Gjein.