De har tillverktat ett altare till Mariagården
FINSPÅNGDet började inte med en knappnål och slutade med en silverskål, men från fågelholkar till ett fint altare i valnöt är steget också ganska stort.
Hugo Nilsson, Kosti Järvinen och Åke Tholén är tre av de fyra pensionärer som tillverkat ett altare som pryder Skeppet i Mariagården. FOTO: NICLAS SANDBERG
Foto:
Starten gjordes för tre år sedan. Idégruppen inom Risinge församlings finska grupp funderade på vad de skulle göra för att integrera finländare och svenskar.
Funderingarna mynnade ut i en snickerigrupp. Källaren i Mariagårdens gamla del röjdes ut och här träffas gruppen varje onsdag under perioden augusti-maj. Förutom de fyra tidigare nämnda pensionärerna var Ilka Lankila och Sten Björklund med till en början. De två sistnämnda har slutat.
<b>Altare i valnöt</b>
Tillverkningen började med fågelholkar, men Hugo Nilsson gjorde klart att han ville att gruppen skulle jobba med mera avancerad tillverkning.
- Jag är ansvarig för verksamheten, men Hugo styr arbetet, påpekar Åke Tholén.
Det största och finaste gruppen hittills gjort är ett altare i valnöt. Det stod klart i början på februari efter ungefär ett halvårs arbete. Altaret står i Mariagårdens stora samlingssal, Skeppet, och ska invigas 30 mars. Kyrkoherde Christer Mobeck har tänkt sig en gemensam gudstjänst i Skeppet med Slottskapellet och Risinge kyrka.
Hugo Nilsson kom med förslaget att det skulle vara en sockel runt altaret, upptill som nertill.
- Det ska vara så stadigt som möjligt, förklarar Hugo Nilsson.
Altaret har även försetts med hjul och kan lätt rullas åt sidan.
- Från början var ett förslag från biskop Martin Lind. När han var här på visitation för två år sedan tyckte han att Mariagården borde ha ett altare, säger Åke Tholén.
<b>Estrad och låda</b>
Via kyrkoherde Christer Mobeck och församlingsassistent Lasse Torstensson får gruppen önskemål om och beställningar på saker som församlingen behöver. Församlingen står för fiolerna, det vill säga pengar till virket, som inhandlas i Norrköping.
En estrad för musikanter är under tillverkning. Närmast därefter står ett önskemål från Lasse Torstensson om en trälåda att förvara musikalgruppens digitala piano i under resor. Lådan ska vara klar till 15 mars.
<b>Öppet för flera </b>
En trähäst som barn ska roa sig på under Medeltidsdagen i Risinge i augusti är nästa projekt.
Snickerigruppen arbetar i alla träslag, men mest i furu.
- Vi kan gärna ta emot ett par snickare till. Det har vi plats för, säger Åke Tholén.