Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De har röjt ut vid den bortglömda pärlan

En välbehövlig naturrenovering är genomförd. "En bortglömd plats som vi vill att fler ska upptäcka", säger initiativtagaren Sture Åkerlund.

Tommy Bodin och Sture Åkerlund har sett till att området vid den gamla smältugnen har blivit ett riktigt smultronställe.

Tommy Bodin och Sture Åkerlund har sett till att området vid den gamla smältugnen har blivit ett riktigt smultronställe.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-04-28 17:30

Platsen känns superidyllisk i det varma solskenet. Bäckens vatten porlar, fåglarna kvittrar och ibland studsar ett och annat rådjur eller en hjort förbi. Vitsipporna är det heller ingen brist på i den numera mer öppna ytan mellan träden. Vi befinner oss vid Hemmingstorp bara några minuters bilväg från länsväg 215 och Falla, strax utanför Finspångs tätort.

– Det har varit en hel del jobb med att få det så fint som det är nu. Det var totalt igenvuxet här förut. För några år sedan började jag rensa bort det höga gräset. Ju mer jag höll på, desto mer blev jag sugen på att fortsätta och jag arbetade med röjsåg och fick till sist till det ganska bra när jag fick bort all sly och buskage, säger Sture och sveper med ena handen över området.

Bäcken som elegant borrar sig genom naturen startar i Hemmingstorpesjön och rinner ned till Mäseln. 

– Den var helt uttorkad förra året, men i år är det bättre fart på vattenflödet. Dessutom syns bäcken mycket mer nu, upplyser Sture.

Mellan 1647 och 1747 fanns det en smältugn på platsen och vattnet från bäcken användes förmodligen till att få fart på blåsbälgar med hjälp av vattenhjul.

– Det har varit väldigt svårt att få reda på någon historia om hur det såg ut förr i tiden och hur många som arbetade i hyttan. Men det ska ha tillverkats både järn och glas. Jag har kollat runt och det verkar tyvärr inte finnas någon dokumentation om just den här smältugnen. Är det någon som vet något så får de gärna höra av sig, berättar Sture.

Fikaplatsen som fallit i glömska under årens lopp har också renoverats till nyskick.

– Vi kunde använda samma stenplatta som bord. Men den låg på backen, så vi fick lyfta den på plats med hjälp av traktor och kedjor. Sedan har Sture snickrat ihop några snygga bänkar, berömmer Tommy Bodin, som bor granne med Sture och har ställt upp när det har behövts.

– När jag pratade med markägaren och fick hans välsignelse till att röja upp här visade det sig att det var han och en kompis till honom som gjorde iordning bordet för 55 år sedan. Med tiden har det glömts bort, förklarar Sture.

Nu vill den kreativa duon att fler ska hitta till den fina platsen.

– Ja, verkligen. Det är bara att ta med sig en termos och några mackor och komma hit, uppmanar Tommy.

– En riktig guldplats, menar Sture och ser sig omkring. 

Karta: Hemmingstorpesjön
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!