Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Arseniken i marken i tio år – så har de klarat av det

Trycket på Lotorps IF har varit hårt sedan de blev av med sin fotbollsplan när arsenik upptäcktes under gräsmattan för tio år sedan. "Men vi har fantastiskt tålmodiga ledare och ungdomar", säger föreningens ordförande Anders Molund.

Anders Molund är Lotorps IF:s ordförande. Han hoppas att det forskningsprojekt som nu pågår ska ge föreningen tillbaka sin fotbollsplan som idag är avstängd.

Anders Molund är Lotorps IF:s ordförande. Han hoppas att det forskningsprojekt som nu pågår ska ge föreningen tillbaka sin fotbollsplan som idag är avstängd.

Foto: Roland Klinga

Finspång2024-10-07 01:05

Det har gått tio år sedan det upptäcktes att två fotbollsplaner i Lotorp hade höga halter av arsenik. Det var på de så kallade A- och C-planerna det upptäcktes att det fanns ohälsosamma nivåer av giftet. Ett arv från en anläggning där man under många år impregnerat slipers och telefonstolpar med CCA-medel, bestående av koppar, krom och arsenik.

undefined
Det hittades stora mängder arsenik på två av föreningens planer. A-planen har åtgärdats tillfälligt. C-planen är helt stängd.

– Efter det här stängdes C-plan ned. Men A-plan har åtgärdats provisoriskt. För oss som förening har det här inneburit att vi har fått det trångt med träningstider. Föreningen har växt sedan 2014, säger Anders Molund som är ordförande i Lotorps IF.

Han menar att de förgiftade planerna egentligen inte har skapat så stor oro i bygden. Men berättar samtidigt att det har kommit frågor.

– Inledningsvis fanns det förstås en oro. Men jag tycker ändå att kommunen har svarat på oron. Och nu börjar det faktiskt hända saker. Det har kanske varit mest frustrerande, att det tagit så lång tid, säger han.

Enligt Anders Molund så är förklaringarna flera till att det dragit ut på tiden och han köper en del av dem.

– Folk har slutat i kommunen och nya forskningsrön har kommit. Lägg därpå att det har varit arkeologiska utgrävningar...åren har gått, säger han.

undefined
Med minskat antal planer har föreningen haft det trångt under tio år. "Det kan vara fyra lag som tränar samtidigt", säger Anders Molund.

Att nu ett forskningsprojekt satt igång för att se om det går att kapsla in arseniken ser ordföranden som positivt. Att det kanske börjar röra på sig.

– Barn och ledare har visat stort tålamod och har trängts på planer där det dragits en massa linjer för sjumanna till elvamanna. Man blir förstås orolig att det ska finnas de som tröttnar. Men så har det inte varit. Men B-plan har blivit väldigt hårt ansatt, säger han.

Det finns förstås förhoppningar om att det ska bli en ny plan där C-plan en gång i tiden låg. Men när det är aktuellt vågar inte Anders Molund gissa på.

undefined
"Jag möter inte så mycket oro idag. Men vi vill förstås ha en säker anläggning, säger ordförande Anders Molund.

– Det är viktigt att det blir en trygg anläggning. Även om vi vet att det ska mycket till om någon ska bli sjuk av arseniken. En diskussion är en konstgräsplan. Även om jag själv har funderingar kring just det. 

Han förklarar:

– Konstgräs betyder att ungdomarna spelar fotboll året om och jag är för dubbelidrottande. Att man byter till en annan sport när fotbollsäsongen är slut. Men kanske kan vi ha en plan inom fem år? Det skulle lätta på trycket mycket för oss, säger han.

Detta har hänt

2014 upptäcktes höga halter av arsenik på två av Lotorps IF:s fotbollsplaner.

Den så kallade C-planen hägnades in och försattes med lås och varningsskyltar.

Även klubbens A-plan hade stora mängder av arsenik. Det har åtgärdats tillfälligt.

På området har det tidigare funnits en impregneringsanläggning där man impregnerat slipers och telefonstolpar. Det är den som smittat marken. 

Arsenik användes förut flitigt inom tryckimpregnering av trä, men har tagits bort till förmån för mindre miljöfarliga alternativ.

Lotorps IF vill helst av allt ha en konstgräsplan för niomannafotboll. Något som tillsammans med sanering och anläggningskostnad tidigare beräknats kosta 4,4 miljoner kronor. 

2021 gjordes en mindre arkeologisk utredning av området.

I år startades en större forskningsstudie om hur man kan binda arsenik i marken.

Karta: Bruksvallen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!