I några nedslag har vi pratat med de olika bruk som finns i Finspång. Nu är turen kommen till Häfla Bruk, också ett gammalt bruk med en 338-årig historia.
– Vi har två olika produktionskoncept. I den ena jobbar vi mycket mot byggnadsindustrin, det är vår huvudverksamhet där vi gör trappor, ramper och räcken samt sträckmetall. Den branschen har inte känt av corona så mycket. De stora byggnationerna har kört på utan att stanna upp, säger Anders Schön.
– Sedan har vi legosidan där vi jobbar med att tillverka saker till andra kunder än byggnadsindustrin. Där har vi känt av den nya situationen väldigt mycket. Vi har säkert tappat 30 procent av omsättningen, men det är å andra sidan en ganska liten del av vår verksamhet. Vi omsätter inte mer än 30 miljoner kronor där och har kanske tappat tio.
Du nämnde att ni haft en del sjukfrånvaro.
– Vi har säkert haft 20 procent av personalen som varit bekräftat sjuka i corona, säger Anders Schön.
Med 60 anställda blir det cirka tolv personer.
Hur har ni hanterat det?
– Vi har tagit fram en policy som går i linje med Folkhälsomyndighetens direktiv, det vill säga att man ska stanna hemma om man är sjuk och vara frisk i två dagar innan man kommer tillbaka. Vi har inte haft någon spridning på jobbet. Senaste utbrottet kom för ett par veckor sedan när fyra personer var på en privat fest.
Sjukfrånvaron har företaget klarat utan att ta in vikarierande personal.
Ekonomiskt då?
– Vi har ingen stenhård budget som vi ska försöka pricka utan jobbar mer långsiktigt. Men det är klart att vi kommer att tappa i omsättning, kanske tio procent under året, säger Anders Schön.
Detta på en omsättning på 130 miljoner kronor. Mitt under pandemin har Häfla Bruk också klarat av en nyinvestering på cirka sex miljoner kronor.
– Det är en stor plasmaskärare som komplement till våra laserskärmaskiner. Det är främst för legosidan, men samtidigt är det en del av våra huvudprodukter som vi kan köra genom den avdelningen, säger Anders Schön.
– Vi håller på att köra in den och läras oss den, säger produktionschef Tommy Svensson.
Han berättar att maskinen klarar att ta upp hål i 50 millimeter tjock plåt och konturskära i 70 millimeter. Tidigare fick man såga, vilket tar betydligt längre tid.
– Det finns bara en till i Sverige, säger han.