Det är en tryckande hetta i omsmältverket på Gränges anläggning i Finspång. Utomhus pekar temperaturen på 30 grader och det är varmt och svettigt att bara röra sig. Tänk er dubbel temperatur, full skyddsutrustning och dessutom arbeta som grädde på moset. Vissa moment genomförs i 60 graders värme när aluminiumskrot ska förvandlas till material till värmeväxlare i bilar.
– Det går inte att komma undan värmen, den försvinner aldrig. Det blir också mycket värre nu när det är så varmt utomhus, säger operatören Mathias Pie, när vi träffas i det betydligt svalare kontrollrummet.
Mathias jobbarkompisar Philip Helgesson och Martin Rosén har precis sett till att råmaterialet hamnat där det ska. Iförda skyddsskor, flamsäkra byxor, flamsäker skyddströja i kombination med flamsäker skjorta, handskar, hjälm och visir. Allt toppas av den röda kraftiga gjutrocken. Arbetsuppgifterna utförs i direkt närhet av en ugn där temperaturen ligger på runt 1 000 grader och själva smältan (aluminiummassan) håller cirka 750 grader. Två gasolbrännare ser till att värmen når den önskade nivån.
– Visst blir det ordentligt varmt. Det gäller att få i sig mycket vatten, resorb och en del kaffe. Jag brukar känna mig rätt trött efter ett skift, i alla fall på sommaren. På vintern är det skönt att jobba här inne, berättar Philip och häller i sig en flaska vatten.
Värmen inne i lokalen påminner om tropisk tryckande hetta. Bara att gå i lokalen hyfsat lättklädd blir snart svettigt.
– Det är som att vara utomlands vid någon strand, fast gå omkring med gjutrock och allt det andra, säger Martin utan att dra på smilbanden.
De övriga i kontrollrummet nickar instämmande.
Alla kläder och skydd har förstås ett syfte. Att jobba i bar överkropp hör inte hemma i industrin längre, oavsett hur varmt det är.
– Haha. Nej, det är inte aktuellt. Smältan är så varm att stänk kan förorsaka skador och smärta. Det handlar helt enkelt om säkerheten för våra medarbetare. Skyddskläderna är av ett material som inte ska smälta, förklarar Anna Stenlund, produktionsledare på omsmältverket.
Innan coronautbrottet göt Gränges i Finspång 250–300 ton per dygn fördelat på fem ugnar.
– Vi tillverkar inte lika mycket nu i dessa tider, men vi har personal igång dygnet runt alla dagar om året förutom midsommar- och julhelg, säger Anna.