Forsknings-SM, utställningen Unga Forskare, Sveriges största tävling i naturvetenskap, teknik och matematik för gymnasieelever, har nyligen avgjorts. Totalt kvalificerade sig 30 elever till final och två av dessa är CNG-eleverna Andreas Törnkvist och Moltas Lindell. 18-åringarna har skapat programmet utsiktsberäkning.
– Vi har med hjälp av höjddata och hur markytan ser ut beräknat utsiktspunkter. Med objektshöjddata har vi kommit fram till hur långt det går att se från olika platser i landet, säger Andreas Törnkvist.
Programmet har använts för att ta reda på var den längsta utsikten i landet finns.
– Vi har tagit fram att det går att se 188 kilometer, från Härjångsfjällen i Åre kommun i Jämtland och en bra bit in i Norge. Så utsikten sträcker sig över två länder, säger Moltas Lindell.
– Vi tror inte att det gjorts förut, att det beräknas på det här sättet. Vi har inte hittat att det har beräknats tidigare i Sverige, säger Andreas Törnkvist.
Hur kom ni på idén?
– Jag var vid Vänern, kollade ut över vattnet, undrade vad det var för öar och hur långt man kan se. Sedan tänkte jag att det måste gå att beräkna på något sätt.
Programmet bygger på matematik och handlar om programmering.
– Nomineringen till finalplatsen var "en samhällsviktig produkt som bygger på matematik". Vi vänder oss främst till de som utövar friluftsliv, säger Moltas Lindell.
– Om man vandrar i fjällen och ser något långt bort, kan man ta reda på hur långt det är dit, tillägger Andreas Törnkvist.
Hur långt går det att se från Kebnekaise?
– Problemet med Kebnekaise är att det är andra berg runt omkring, som skymmer utsikten.
Vad har varit roligast med skapandet av programmet?
– När man börjar se resultat, när det börjar fungera. Det har krävts många felsökningar när vi kört fast i programmeringen, säger Andreas Törnkvist.
SM-finalen avgörs 4–7 april i Södertälje, där Sveriges unga forskningslandslag, landets representanter till världens största vetenskapstävlingar, också ska utses.
– Väldigt bra och välförtjänt att de går till final i forsknings-SM. De har skapat ett program som ligger helt i tiden. CNG visar hur bra elever vi har och när teknikprogrammets kurser, som till exempel matematik, använder programmering som ett verktyg blir det toppresultat, säger programmeringsläraren Camilla Segervall.