De Geer firades på många sätt
FINSPÅNGI lördags var firandet av De Geer-jubileet i full gång. Bland annat invigdes en vandringsled i Slottsparken och längs leden kunde man titta på scener ur Krönikerspelet och lyssna på Bellmans sånger.
Lars Svennberg, till vänster, föreställde Fredman och Dick Lundberg gestaltade Movitz när de sjöng och spelade Bellmans låtar vid Lugnet. FOTO: CAROLINA HÄGGKVIST
Foto:
- Det är symboliskt eftersom det säkert har slitits många skosnören i bruket. Vi befinner oss på historisk mark, sade hon.
De Geer-dagarna firas till minne av 65-årige Louis De Geer som avled för 350 år sedan och ordnas av Leufsta vänner.
<b>Nya informationstavlor</b>
Slottsvandringen är en del av den gamla historiska milen och det nya med vandringsleden är att 15 informationsskyltar har satts upp vid olika hus.
Solen strålade på besökarna som stannade till för att titta på några utvalda scener ur Krönikerspelen som spelades 1980. Konstnären och kyrkmålaren Pehr Hörberg, som spelades av Benjamin Höglund, stod till exempel och målade på Bruksgatan.
Lage och Birgitta Knutsson var två av besökarna.
- Det är väldigt trevligt att man kan gå och läsa, även om man vet ungefär hur det är, säger Birgitta.
De gick som så många andra gå på slottsvisningen. Runt 300 besökare var i lördags med på den.
<b>Arbetskraftsinvandring</b>
På Outukumps konferenscenter hölls ett seminarium med titeln "Internationellt seminarium om arbetskraftsinvandring på 1600-talet och 2000-talet". Publiken bestod av ett 20-tal personer. Föredragshållaren Gunnar Wetterberg, historiker och samhällspolitisk chef på SACO, talade bland annat om hur man under första hälften av stormaktstiden började importera arbetskraft.
- Man börjar mycket systematiskt importera arbetskraft. Oxenstierna inser att de som är bosatta i Sverige inte räckte för att utveckla landet, säger han.
Tankar som återigen är aktuella i dagens diskussion om arbetskraftinvandring.
I panelen fanns Carl Tham (Sveriges amassadör i Berlin), Wuokko Knocke (docent i sociologi, Arbetslivsinstitutet), Hedi Bel Habib (orskare vid Arbetslivsinstitutet i Norrköping) och Unni Wikan (professor i socialantropologi, Oslo universitet).
Vandringsleden avslutades vid Lugnet där gruppen Terranova, som består av Baren-vinnaren Dick Lundberg och Lars Svennberg, spelade sånger av Bellman.
<b>Movitz och Fredman </b>
- Vår föreställning bygger på att vi är figurer ur Bellmans låtar, säger Dick som föreställer Movitz.
Lars gestaltar istället Fredman. De är klädda i 1700-talskläder och har peruker, kråsskjortor och vita knästrumpor. Kläderna har de själva sytt, men de erkänner att de också har fått lite hjälp från utomstående.
- Det här är en gammal skjorta och så fick jag hjälp med att sy på en gardin kanske, säger Frdman och viftar glatt med kråset.
- Vi sitter vid ett gammalt vitt bord med vinglas och krökar, säger Movitz. Sedan skrattar han och förklarar att det är svartvinbärssaft ivinflaskan.
- Men alkoholen är central i Bellmans texter, tillägger han.
De slår sig ner vid sitt bord och Fredman frågar förvirrat sin kamrat:
- Du Movitz, hur i bövelen hamnade vi här?