Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De förklarar varför publiken tvingades att vända hem

300 besvikna Faik-supportrar fick vända hem från Grosvads IP på onsdagskvällen när bandyisen inte var spelbar. "Det blir så här på vårkanten. Solen är stark och värmer så in i bomben", säger vaktmästaren Christer Larsson.

Vaktmästaren Pontus Gustafsson påpekar att det var vårsolen som ställde till det och att sprickorna kommer på grund av isbädden var ojämn och att det kom snö när isen spolades.

Vaktmästaren Pontus Gustafsson påpekar att det var vårsolen som ställde till det och att sprickorna kommer på grund av isbädden var ojämn och att det kom snö när isen spolades.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2023-03-09 15:00

Lennart Andersson skulle gå på bandymatch för första gången på sju år, men fick besviken vända hem.

– Äsch, lite surt var det. Tanken var förstås att se matchen. Faik-grabbarna har ju så här långt gjort det bra, berättar han.

Kompisen Janne kände likadant. 

– För mig skulle det bli säsongspremiär. Personalen sades ha jobbat hela dagen med isen utan att få ordning på den. Tråkigt!

undefined
Sprickorna var många på bandyisen.

Det var dukat för bandyfest i Finspång. Faik Bandy mot favoriten Lidköping. Ettan mot tvåan i den norra allsvenska kvalgruppen. Det blev pannkaka. Domarteamet godkände inte isen och hemmamatchen flyttades samma kväll till Katrineholm. Tongångarna var inte muntrare efter slutsignalen. 0–6 och Lidköping tog över förstaplatsen i kvalserien.

– Det är många parametrar som gör att en is blir som den blir. En faktor är att bädden som isen vilar på är ojämn, anläggningen är gammal och det uppstår luftfickor. Ska isen spolas efter ett snöfall gäller det att få bort all gammal snö, annars byggs problemen på. Sprickbildningar och issörja är svåra att rätta till, säger Jesper Forsberg, bandybas.

Han förklarar att konsten att bygga och sköta om en bandyis är ett hantverk.

– Jag lider med oss i bandyn och grabbarna på Medley som inte har resurser när förutsättningarna är som de är. För oss blir det svårt att bedriva verksamhet. Vi hade ganska fina förutsättningar i måndags innan snöovädret kom, försvann och solen tittade fram. Samtidigt kan vi inte jämföra oss med Motala just nu som har en hel stab som arbetar på Motala Isstadion. Vi behöver något liknande.

För vaktmästaren Christer Larsson på Medley – med 47 år på Grosvads IP – kom inte isens brister som en överraskning.

– Det blir så här på vårkanten. Solen är stark och värmer så in i bomben. Vi har heller inget tak som skyddar. Förutsättningarna gör det svårt när vi får riktiga sprickbildningar. Det blir extra svårt när temperaturen svänger från tio minus till nollan, säger han.

undefined
Vaktmästaren Pontus Gustafsson vid sprickbildningarna på isen på Grosvad.

Vaktmästarkollegan Pontus Gustafsson håller med.

– Sprickorna kommer på grund av isbäddens ojämnhet och att det kom snö när vi spolade isen, säger han.

Hur gick tankarna före matchstart?

– Jag förstod nog att det skulle bli inställt. Men det såg bra ut innan solen kom. Tråkigt för alla som drabbades, säger Christer.

Karta: Grosvads IP
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!