Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Vi tittar på många olika typer av boendeformer"

Kommunen förbereder sig på att ta emot flyktingar och har inrättat en grupp som jobbar heltid med frågan. "Vi inventerar vilka möjligheter vi har", säger kommundirektör Johan Malmberg.

Den som får tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har förutom mat och boende rätt att arbeta, söka grundläggande vård och visst ekonomiskt bistånd. Barn har rätt till skolgång.

Den som får tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har förutom mat och boende rätt att arbeta, söka grundläggande vård och visst ekonomiskt bistånd. Barn har rätt till skolgång.

Foto: Julia Djerf

Finspång2022-03-12 16:00

EU har för första gången aktiverat massflyktsdirektivet. Det innebär att ukrainska medborgare och personer med skyddsstatus i Ukraina som har lämnat landet efter den ryska invasionen kan få omedelbart skydd i Sverige och ett tidsbegränsat uppehållstillstånd.

Migrationsverket har via länsstyrelserna tagit reda på hur många platser kommunerna har att erbjuda. Enligt den första rapporten från östgötakommunerna finns 1 097 platser, varav 20 i Finspång. Det uppgav de några timmar efter att frågan skickats ut.

Men betydligt fler boenden behövs. I ett första skede vill Migrationsverket se 3 000 platser i länet, vilket de sedan snabbt vill öka till 9 000.

undefined
Den som får tidsbegränsat uppehållstillstånd enligt massflyktsdirektivet har förutom mat och boende rätt att arbeta, söka grundläggande vård och visst ekonomiskt bistånd. Barn har rätt till skolgång.

Finspångs kommun har skapat en lokal inriktnings- och samordningsfunktion med koordinator, som har flyktingfrågan som sitt huvudsakliga uppdrag.

Den största utmaningen är att ingen vet hur många eller vilka grupper som kommer att komma, förklarar kommundirektör Johan Malmberg.

– Vi inventerar vilka möjligheter vi har att ta emot. Förebereder oss för olika scenarier. Det som är svårt att veta och som vi hela tiden analyserar och jobbar med är hur många som kommer och när, säger han. 

undefined
"Utmaningen nu är att vi har ett informationsunderskott", säger kommundirektör Johan Malmberg.

De tillfälliga boenden som kommunerna hittills har erbjudit har varit gymnastiksalar, tomma lokaler, outnyttjade lägenheter, kommunala boenden, elevhem, hotell, campingar och turistbostäder.

Finspångs kommun söker brett, förklarar Johan Malmberg.

– Vi tittar på många olika typer av boendeformer, det här är ju precis i sin uppstart, säger han.

Hur ska privatpersoner som är öppna för att ta emot flyktingar göra?

– Vi tar emot alla och samlar alla initiativ som finns. Vi kommer att veta mer ju längre fram i processen vi kommer. Utmaningen nu är att vi har ett informationsunderskott, säger han.

Förutom det mest akuta som tak över huvudet, så kommer fler aspekter in. Nu kan behovet av exempelvis barnomsorg, skolplatser och tolkstöd öka.

– Det kommer som en följd av det som vi inte vet, det vill säga hur många och när. Det är också någonting som vi förbereder, säger Johan Malmberg.

undefined
Flyktingsamordnare Suada Talic gläds över Finspångsbornas engagemang.

Suada Talic är flyktingsamordnare på Finspångs kommun.

Hur ser dina arbetsdagar ut nu?

– Jag tar mest telefonsamtal, både från personer som vill erbjuda boende och undrar på vilket sätt de kan hjälpa till om det kommer ukrainska flyktingar, säger hon.

Informationen samlas ihop och läggs in i listor.

– I det här skedet tackar jag mest för engagemanget och säger att vi ska återkomma när vi vet mer.

Dilemmat är, menar Suada Talic, att ukrainare får vistas i landet i 90 dagar utan att registrera sig hos Migrationsverket. Då räknas de som turister och barnen har inte rätt till skola.

– Det är fortfarande väldigt lugnt hos oss. Men det kan vända från en dag till en annan.

Suada Talic säger vidare att kommunen har lärt sig mycket av flyktingströmmen 2015/2016.

– Det är väldigt trevligt på så sätt att det är ett så himla stort engagemang och vilja från människor att hjälpa till.

Är engagemanget större nu jämfört med 2015/2016?

– Rent allmänt upplever jag det, det här är lite närmare och känns lite mer på riktigt.

Hennes dröm är att kunna matcha flyktingarna med de boenden som erbjuds, i de fall då kommunen inte kan erbjuda lägenheter, för att göra det så bra som möjligt för alla parter.

– Jag tror att vi kommer att ordna det här. Det kommer vi att göra, säger Suada Talic.

Tillfälliga boendeplatser

Så här många boendeplatser har kommunerna meddelat att de kan erbjuda. Det handlar exempelvis om gymnastiksalar, tomma lokaler, outnyttjade lägenheter, kommunala boenden, elevhem, hotell, campingar och turistbostäder.

Boxholm: 15

Finspång: 20

Kinda: 10

Linköping: 300

Mjölby: 141

Motala: Ej rapporterat

Norrköping: 116

Söderköping: 32

Vadstena: 15

Valdemarsvik: 111

Ydre: 130

Åtvidaberg: 107

Ödeshög: 100

Totalt Östergötland: 1 097

Källa: Länsstyrelsen i Östergötland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!