De får inget sommarlov
FINSPÅNGPå Högalidsskolans fjärde våning diskuterar 20 blivande undersköterskor begreppet hälsa.Ute gassar solen. Men något sommarlov har de inte.
20 blivande undersköterskor studerar även under sommaren. Två veckors ledigt får de. Längst fram sitter Kristina Lagrén, Ulrika Nilsen och Carina Johannesson. FOTO: TITTI OLOVSSON
Foto:
- När kursen är klar är de 20 eleverna färdiga undersköterskor, säger Kerstin, men utbildningen skiljer sig en del från andra vårdutbildningar.
Till att börja med så innehåller den här utbildningen en introduktionsperiod på sex veckor, som innehåller både teori och parktik. Först efter dessa sex veckor tar den enskilde beslutet om han eller hon ska gå utbildningen. Den som upptäcker att vården inte var rätt, har inte slösat bort en masa tid i onödan.
<b>Utan sommarlov</b>
- Det var 25 som gick introduktionen i januari och 20 som fortsätter hela utbildningen, som avslutas i maj 2002.
Eftersom inget sommarlov ingår, bara två veckors ledighet, blir utbildningen längre än "vanliga" vårdutbildningar. Anledningen är att man har fler timmar läsämnen, eftersom det var länge sedan många av eleverna studerade.
-Det är stor skillnad att studera som vuxen, säger flera elever i klassen. Man vet mer vad man vill, vågar mer och kan ta mera ansvar.
<b>Psykisk styrka</b>
Eleverna var ute på praktik före midsommar. Då var det olika platser inom äldreomsorgen som gällde. Senare kommer praktik på lasarettet. Ulrika Nilsen gjorde sin praktik på Östermalms servicecentral.
- Det var bra, men jag trodde inte det skulle vara så jobbigt som det var, säger hon.
De som går vårdutbildningen har sökt sig hit själva, så de har intresse för att arbeta inom vården. Och de vet vad som krävs.
-Man måste vara stark psykiskt för man möter människor som har det svårt. Fysisk styrka och flexibilitet är också viktigt, säger en av eleverna, och ingen säger emot henne.