Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De får avgöra: "Säger vi nej kan man inte gå vidare"

Med sitt veto kan Finspångs kommun stoppa Holmens vindkraftsprojekt. Svaret är antingen ja eller nej, inget annat.

Lina Alm, utvecklingsstrategen som håller i vindkraftsfrågan i kommunen.

Lina Alm, utvecklingsstrategen som håller i vindkraftsfrågan i kommunen.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2020-11-12 08:14

Kommunen hade kunnat bromsa projektet redan nu om översiktsplanen tydligt hade visat att det är olämpligt med vindkraftsparker i de utpekade områdena.

– I våra dokument har vi inte något principiellt ställningstagande om att Finspångs kommun är emot vindenergi, men det blir ju till slut ett politiskt övervägande, säger Lina Alm, utvecklingsstrateg för översiktlig planering i kommunen.

Hon är den tjänsteman som ansvarar för vindkraftfrågan i kommunhuset. Trots att frågan ännu inte blivit ett kommunalt ärende jobbas det för högtryck med den. Kompetens från olika avdelningar är inkopplade och man samarbetar med Norrköpings kommun.

– Det här är något av de mest komplicerade jag har jobbat med. Det är fantastiskt roligt. Många allmänna och enskilda intressen ska vägas samman inför ett beslut. Det är mycket att ta hänsyn till, tycker Lina Alm om den stora frågan.

Hon tycker att det är viktigt att folk hör av sig med synpunkter och frågor till Holmen, tjänstemän och politiker.

– Det är Holmen och Länsstyrelsen som har ansvar för frågan. Vi ska yttra oss. Säger vi nej kan man inte gå vidare, men det är Länsstyrelsen som prövar ansökan och tar det slutgiltiga beslutet, förklarar hon.

Frågan om kommunens veto avgörs oftast av kommunens fullmäktige, om marken som ansökan rör är lämplig för vindkraft eller inte, ur ett kommunalt översiktsperspektiv.

– Den frågan är så kort byråkratiskt fyrkantig, det finns inga gråzoner. Vindfrågan i sig är extremt komplicerad på så många sätt, men svaret är ja eller nej.

Lina Alm tippar att det läget kan bli aktuellt tidigast om ett år.

– Just nu är det en jätteviktig ickefråga, eftersom det inte finns något konkret förslag att ta ställning till innan Holmen har lämnat in en ansökan, säger hon.

Om det skulle bli ett ja är kommunens andra roll att vara remissinstans för Länsstyrelsen. Kommunen är också en tillsynsmyndighet, främst enligt miljöbalken och plan- och bygglagen.

– Utifrån den rollen kommer vi att yttra oss över ansökan vid minst två tillfällen, om de strategiska utvecklingstankarna och strategiska markanvändning, naturvärden mot andra värden, buller, ljud och ljus.

När Holmen Energi har lämnat in sin ansökan prövas den av Länsstyrelsens miljöprövningsdelegation.

– Första gången vi uttalar oss i frågan är när Länsstyrelsen frågar oss om vi anser att ansökan är komplett eller behöver kompletteras, säger Lina Alm.

Karta: Finspångs kommun
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!