Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De driver kvarnen på samma sätt som förr i tiden

Naturskyddsföreningen i Finspång besökte kvarnen och smedjan i Hävla.

Lars Eriksson berättade hur Hävla kvarn fungerar.

Lars Eriksson berättade hur Hävla kvarn fungerar.

Foto: Privat

Finspång2021-10-25 13:00

Både Hävla kvarn och Häfla hammarsmedja besöktes, när Naturskyddsföreningen i Finspång gjorde en utflykt till orten nyligen.

– Det här var en aktivitet, som var ägnad vattnets betydelse för människan, framhöll Sven-Erik Pettersson från Naturskyddsföreningen efter vandringen i Hävla.

Först besökte man Hävla kvarn, där ägarna Lars och Margareta Eriksson tog emot gruppen, som fick en beskrivning av verksamheten.

Man driver fortfarande kvarnen och mal mjöl på samma sätt som förr i tiden.  Lars Eriksson berättade också att kvarnen varit i nuvarande släkts ägo ända sedan slutet av 1800-talet.

– Dessutom kollade vi in kvarndammarna, som skapat en vacker miljö vid kvarnen, tillade Sven-Erik Pettersson.

Efter besöket på kvarnen vandrade medlemmarna vidare till Häfla hammarsmedja, som varit i bruk sedan slutet av 1600-talet och ända fram till 1920-talet.

Hammarsmedjan är ett spännande industriarv som ligger vid Häfla ström, naturskönt mellan sjöarna Regnaren och Vagnaren ett stycke från Rejmyre.

När verksamheten vid Häfla Övre Bruk upphörde 1924 så låste man smedjan, gick hem och lämnade allt. Därför finns allt kvar, härdar, hammare, verktyg med mera. Det gör Häfla Hammarsmedja till en unik industrianläggning från 1920-talet.

Det mesta i smedjan är alltså fortfarande intakt och sköts föredömligt av en stiftelse.

Guiden Torbjörn Zimmerman berättade om hur smedjan användes när den var i drift, men också om den nutida skötseln, för att bevara smedjan för framtiden.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!