Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Snatterier och stölder ökar i tuffare tider

I svårare ekonomiska tider märker Ica-handlaren Tommy Sandberg och hans personal hur snatterier och stölder ökar och mönster förändras. "När trogna kunder, som vi dessutom har en personlig relation till, stjäl då blir jag förvånad och besviken", säger han.

Stephanie Gustafsson och Tommy Sandberg har märkt att snatterier och stölder har ökat på Ica Hårstorp och Ica nära cityhallen.

Stephanie Gustafsson och Tommy Sandberg har märkt att snatterier och stölder har ökat på Ica Hårstorp och Ica nära cityhallen.

Foto: Mikael Grip

Finspång2023-01-20 09:20

Tommy Sandberg driver två Ica-butiker i Finspång, dels Ica Hårstorp, dels Ica nära cityhallen. Snatterier och stölder ökar i tider med hög inflation och när människor har mindre pengar att röra sig med.

– Det är en tendens i hela branschen. Förut hade vi ganska bra koll på vilka personer det är som stjäl, nu är det mycket svårare att avgöra. Numera är det vanligare att "vanliga" kunder stjäl, säger han.

undefined
"Förut hade vi ganska bra koll på vilka personer det är som stjäl, nu är det mycket svårare att avgöra. Numera är det vanligare att 'vanliga' kunder stjäl", säger Tommy Sandberg som driver två Ica-butiker i Finspång.

Under 2022 stals varor för cirka 300 000 kronor per butik. Alltså totalt 600 000 kronor i de båda butikerna som Tommy är butikschef för. 

– Det är trist och mycket pengar i ren förlust. De pengarna kunde vi ha använt till mer personal eller någon annan satsning. Vi kunde lagt de pengarna på matpriserna och fått ner dem, vilket gynnat kunderna.

Ett sätt som blir mer vanligt är att den som stjäl betalar för sina varor hen har i kundvagnen eller kundkorgen, men att hen också har varor undangömda i sina kläder.

– Det kan vara en kund som har en full kundvagn och betalar för sina varor som vanligt, men ändå har tre–fyra saker i fickan, som kunden inte tänkt betala för. Det är ett beteende som vi inte är så vana vid. Vissa som vi kommer på är människor som handlat i butikerna länge, så visst blir vi förvånade och besvikna ibland, berättar Tommy. 

undefined
"Nu försvinner mer vanliga varor som ost och smör. Det är varor som gått upp mycket i pris", säger Ica-handlaren Tommy Sandberg

Alla snatterier och stölder polisanmäls. Överstiger värdet av det som personen försökt få med sig ut ur butiken 1 250 kronor räknas det som stöld, annars är brottsrubriceringen snatteri. 

– Vi förmedlar också budskapet att de inte är välkomna i butiken längre. Det är vi väldigt tydliga med, poängterar Tommy.

Energidrycker och batterier är varor som traditionsenligt varit stöldbegärliga. Det senaste halvåret har det mönstret förändrats.

– De varorna stjäls fortfarande. Energidrycker snattas oftast av ungdomar under 15 år, som inte får köpa energidrycker. Men nu försvinner mer vanliga varor som ost och smör. Det är varor som gått upp mycket i pris. 

undefined
Stephanie Gustafsson och Tommy Sandberg har märkt att snatterier och stölder har ökat på Ica Hårstorp och Ica nära cityhallen.

Stjäls det mycket dyrt kött?

– Nej, det är faktiskt ingenting vi märkt av. 

Vad kan ni göra för att förhindra snatterier och stölder?

– Att personalen är så mycket ute i butikerna som det bara går, att vi finns och syns. Vi har också civila väktare som rör sig i butikerna på olika tider. Det är ett vågspel att hela tiden försöka göra det enklare för ärliga kunder, vilket de absolut flesta är. Men gör vi det enklare, så kan det också bli enklare för de som är oärliga, förklarar Tommy. 

Har ni tagit bort någon varugrupp från hyllorna så att de helt enkelt inte kan stjälas?

– Nej, så långt har vi inte kommit. Det känns som en åtgärd vi vill undvika så länge det går, säger Tommy Sandberg.

undefined
"När jag sitter i kassan och misstänker att det inte står rätt till, ringer jag efter arbetskamrater som tar tag i problemet", säger Stephanie Gustafsson.

Stephanie Gustafsson har jobbat på Ica Hårstorp i 17 år, mest i kassan.

– Tyvärr upptäcker vi det mesta av snatterier och stölder först i efterhand när vi inventerar. Personligen har jag aldrig stoppat någon som snattat. Däremot har jag fått händelser berättat för mig av kollegor, där kunder bara gått rakt ut ur butiken med varor. 

Att be en kund att visa upp sin medhavda väska eller påse faller inte alltid väl ut.

– Nej, de flesta tar det bra, sedan finns det några som blir irriterade. Men oftast har kunden förståelse för vår fråga, säger Stephanie. 

Höga nivåer av utsatthet

6 januari 2023 gick Arbetsgivarorganisationen Svensk handel ut med ett pressmeddelande gällande snatterier och stölder från livsmedelsbutiker i Sverige.

"Tyvärr tvingas vi konstatera att handelns brottsutsatthet fortsatt befinner sig på allt för höga nivåer. Under senare tid har vi kunnat ta del av hur stölder av populära varor, till exempel kött, blivit ännu vanligare. För många handlare är läget akut och butiker riskerar att stänga igen", säger Nina Jelver, från Svensk handel.

Karta: Finspång
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!