Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De bor 380 meter för långt bort – nekas skolskjuts

De nekas skolskjuts till den närmaste skolan, då den ligger i fel kommun. "Det känns som en järnridå", säger Bevan Nicol.

Den kommunala gränsdragningen har gjort det svårt för familjens döttrar att gå i kompisarnas skola. Från vänster: Jamie, 9 år, och Lexi, 7 år. Bakom går pappa Bevan Nicol och mamma Lisa Nicol Lind.

Den kommunala gränsdragningen har gjort det svårt för familjens döttrar att gå i kompisarnas skola. Från vänster: Jamie, 9 år, och Lexi, 7 år. Bakom går pappa Bevan Nicol och mamma Lisa Nicol Lind.

Foto: Ulf Stråhle

Finspång2020-09-12 12:00

Landskapet mellan Nora och Tisnarebaden är vackert som ett reklamblad för Sverige. En idyll, med en allt äldre befolkning. 

Hit flyttade familjen Nicol för tre år sedan, från Nya Zeeland till norra sidan av sjön Tisnaren. 

De uppfattade inte den skarpa och osynliga gräns som går över sjön. Familjen Nicol bor 380 meter utanför Finspångs kommun.

Det innebär att döttrarna Jamie, 9 år, and Lexi, 7 år, inte har rätt till skolskjuts till Brenäs skola, fem kilometer bort, som de har valt att gå i.

– Vi förstår att de har sina regler och tillämpar dem. Men det måste finns någon form av individuell bedömning i vissa fall. Nu har vi valt att sätta våra barn i den skolan medvetet. Vi trivs jättebra där. Vi stöttar skolan aktivt, jag är aktiv i skolrådet och driver frågor om kvaliteten. Utan våra barn hade de varit ännu färre, säger mamma Lisa om glesbygdsproblematiken.

Lilla Brenäs skola hade 29 elever i fjol, i dag är de bara 23. Finspångs kommun har gjort en skolutredning där ett förslag var att lägga ned skolan, eller slå ihop den med Rejmyres skola. Ett förslag som senare valdes bort.

– Nu fungerar skolan jättebra, det finns behöriga lärare. Nu vill vi behålla det vi har. Vi föräldrar är jätteoroliga hela tiden och känner att det finns ett moln hängandes över oss och skolan. Faller elevtalet ännu mer finns det inget som säger att de inte genomför den idén i alla fall.

I fjol fungerade skolskjutsen genom att Jamie och Lexi fick åka med äldre elever från andra sidan sjön i Bonäs. De knixiga 380 meterna till andra sidan kommungränsen ställde chauffören upp på att köra. Så kunde tjejerna själva cykla den sista biten på den mer säkra grusvägen till huset.

Men idag har eleverna på andra sidan bytt skola för högstadiet i Katrineholm. Pappa Bevan har efter höstens skolstart cyklat med döttrarna till skolan.

– Det är inte roligt att cykla den vägen med barn och de kan absolut inte cykla själva. Förra veckan kom en traktor med ett stort släp hö där vagnen välte. Lastbilar och tung trafik kör på vägen hela tiden. De flesta kör inte direkt i några lagliga hastigheter här ute. Vägen är krokig och inte särskilt bred, säger Bevan Nicol om passagen runt sjön Tisnaren och länsgränsen.

Nu fungerar vardagen tillfälligt när pappan är mellan två jobb och mamman arbetar på distans. Det föräldrarna efterlyser är en hållbar lösning när båda arbetar som vanligt igen.

Finspångs kommun har avslagit familjens ansökan om skolskjuts, då de bor i Katrineholms kommun. I och med att de har valt att gå i en skola som ligger närmare, men i en annan kommun, anses att familjen frånsagt sig möjligheten att få skolskjuts också från Katrineholms kommun. Finspångs Kommun erbjöd skolskjuts om systrarna kunde ta sig till Nora, halvvägs till skolan.

– Men på grund av trafiken skulle vi ändå få skjutsa dem dit. Olika scheman ställer till det också, säger Bevan.

På vardagarna kan de se den privata skolskjutsentreprenören anlitad av Finspång passera till Katrineholm efter slutfört uppdrag.

– Vi har överklagat högre upp i kommunledningen. Vad jag har förstått finns det stöd i skollagen för att det ska gå att ordna skjuts för barn utanför kommunen. Det finns en klausul, att om det inte orsakar organisatoriska eller ekonomiska svårigheter för kommunen ska det gå att bevilja. Vi kan inte se att det är särskilt betungande att åka de extra meter det är frågan om, säger Lisa Nicol Lind.

Skolskjutsen

Utdrag från kommunens hemsida om skolskjuts:

"Finspångs kommun ordnar kostnadsfri skolskjuts för elever i grundskolan och grundsärskolan med hänsyn till avståndet mellan hem och skola, trafikförhållanden, funktionshinder hos eleven eller andra omständigheter."

"Vid särskilda skäl kan skolskjuts beviljas för grundskole-, grundsärskole- och gymnasiesärskoleelever utan att de ovanstående villkoren uppfylls. Du måste ansöka om skolskjuts vid särskilda skäl."

Karta: Brenäs skola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!