Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

De belönas för sin uppfinning

David Jansson och Rune Lennartsson på Siemens kom på en idé som kommer att spara pengar åt företaget. Nu belönas de med 147 900 kronor, den största förslagsbelöning som hittills betalats ut.

Rune Lennartsson och David Jansson visar hur det går till att använda det verktyg de uppfunnit för att kunna byta tätkanter på en rotor på plats.
Foto: Andreas Skogh

Rune Lennartsson och David Jansson visar hur det går till att använda det verktyg de uppfunnit för att kunna byta tätkanter på en rotor på plats. Foto: Andreas Skogh

Foto:

FINSPÅNG2005-05-10 06:00
- Det känns jättebra, säger Rune Lennartsson.
- Det är riktigt kul. Det är nästan roligast att det är en rekordbelöning och det är en bekräftelse på att uppfinningen inte är så tokig, säger David Jansson.
De båda får 147 900 kronor, den högsta belöning som Siemens har betalat ut, för sin uppfinning.
Det de har konstruerat är ett verktyg som kan byta slitna delar i en turbin på plats. När tätkanterna på en rotor till en turbin behöver bytas har man tidigare varit tvungen att montera isär rotorn och frakta den till en verkstad, ofta till Finspång. I och med det nya verktyget kan bytet av tätkanter istället göras direkt på plats. Uppfinningen sparar med andra ord både tid och pengar, både för Siemens och kunden.

Testat i verkligheten
- Vi började tänka på det här för fyra år sedan då vi rätt så frekvent bytte tätkanter. Cirka 80 procent tror jag att det är som vi fraktar hem till Finspång, berättar David Jansson.
Verktyget har naturligtvis testats ordentligt hemma i verkstaden i Finspång och i somras testades det också "ute i verkligheten". Då åkte David Jansson till Gaza med det och det fungerade bra.
Verktyget och de tillhörande delar som behövs för att kunna göra en reparation ryms i en resväska.
- Tanken är att man ska få med sig det och de kläder man behöver för att vara borta i en vecka utan att behöva betala övervikt och det går utan problem, säger David Jansson.

Ytterligare tävling
Hittills har verktyget bara använts på gasturbiner, men ska nu också testas på ångturbiner.
Rune Lennartssons och David Janssons konstruktion är också anmält till Siemens globala tävling Top plus Award, så kanske kan det bli ytterligare en belöning när den tävlingen avgörs i höst.
Siemens informationschef Bengt Larsson berättar att en nysatsning på förslagslagsverksamheten på företaget ska startas nu i maj. Det är någon slags kampanj som kommer att inledas då, men mer vill han ännu inte säga om den.

<B>+ Har då David och Rune några nya idéer på gång?</B>
- Nja, idéer får man ju lite då och då så vi får väl se, säger Rune Lennartsson lite hemlighetsfullt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om