– Ja, fast bara 18 är mina, de övriga tolv är inackorderingar, förklarar han när han tar en paus efter att ha mockat på området runt stallbyggnaderna. Men inga hästar står inne. Det är lösdrift som gäller här, vilket betyder att hästarna går ute året om.
– Men jag tar alltid en runda varje morgon ut i hagarna och tittar över varenda häst, så det ser bra ut. O ja jag känner igen varenda en, säger han med ett skratt när han visar runt på ägorna, där hästarna njuter i solskenet denna fina höstdag. Men de är också väldigt nyfikna och vill gärna komma fram och hälsa. Både en och två gånger.
– Snart börjar det bli dags att flytta dem till vinterhagarna, där ligghallarna finns, tillägger Pelle och klappar ett av fölen som pockar på uppmärksamhet.
Men så här har det inte alltid sett ut på gården Ingestad i Risinge utanför Finspång. Det var för tolv år sedan som de första islandshästarna anlände hit.
– Min fru köpte två stycken och eftersom vi hyrt hästar förut åt våra barn, så var det egentligen inte så konstigt. Jag började följa med min fru på ridturer, jag hade lärt mig rida lite med hjälp av barnen och på den vägen är det, säger han.
Intresset växte sig starkare och han och hustrun Ulla bestämde sig för att köpa några fler hästar. Det blev fem stycken och snart flyttade en hingst in på gården. 2008 kom de första fölet. Då startade avelsverksamheten på allvar. Och nu finns alltså 18 egna hästar på gården. I verksamheten är även yngsta dottern Elin involverad.
– Islandshästar är fantastiska, deras gångarter med tölten och pass. Och så har de stabila psyken, konstaterar Pelle, när han får frågan varför han blev fast.
Efter att försäljningen av islandshästar gått lite trögt de senaste åren, ser nu Pelle Stockberg en ljusning.
– Det avlades för mycket förut, men nu har siffrorna gått ner och det har blivit lättare att sälja igen. Vår nisch här är att ha välutbildade islandshästar till försäljning, säger han.
Ja, för det är inte enbart avel som verksamheten vilar på idag. Här satsas även på utbildning och träning vilket även resulterar i en del tävlingar, även om Pelle själv aldrig skulle komma på tanken att tävla, som han säger.
En gång i månaden kommer islänningen Hinni Sigurdsson och håller lektioner. Därutöver finns tillgång till andra gästtränare var fjortonde dag.
– Det brukar komma ekipage långt i från för att träna, från Stockholm till exempel, tillägger Pelle.
Vartannat år åker paret Stockberg till Island för att bevittna de populära tävlingarna Landsmot som äger rum där.
– Nästa år är det dags igen, konstaterar Pelle.
Det stora intresset har också lett till att han har ett styrelseuppdrag i Islandshästföreningen Dyggur i Norrköping, som bland annat anordnat SM.
Rider du något själv nu för tiden?– Inte så mycket nu. Men förra vintern red jag fem dagar i veckan. Jag kunde vara ute flera timmar med en av våra hästar. Syftet var att träna upp hästens kondition. Det är en av de mest lovande hästarna vi har och som vi verkligen vill satsa på framöver, säger han.
Har du några planer på att göra verksamheten ännu större?– Nej det är precis lagom som det är nu.