I slutet av 1971 invigdes Viberga. Varuhuset byggdes eftersom Centrumhuset ansågs för litet och även parkeringsproblemen i Finspångs centrum gjorde att Viberga togs i bruk under hösten 1971.
Under 1970- och 80-talen blev Viberga en av de stora turistattraktionerna i Östergötland, samtidigt som de små butikerna på landsbygden försvann, när stormarknaden prioriterades av de flesta.
Vid kommande månadsskifte firar Stora Coop Viberga 50-årsjubileum.
Hasse Ödman, 78, och Guy Nordström, 88, var med från starten.
– Öppningen var vecka 41 och jag kommer ihåg att det var ett par älgjägare som gnällde över att det var samtidigt som älgjakten, säger Hasse Ödman.
Succén var ett omedelbart faktum och satsningen på ett stort varuhus lockade mängder av kunder.
– Tusentals strömmade in, det var magisk vid öppningen. Det kom ofta busslaster från Norrköping, Katrineholm och Örebro och vi hade även besökare ända från Stockholm och Uppsala, berättar Guy Nordström.
Han började arbeta i centrumvaruhuset 1969 och flyttade till Viberga vid öppningen två år senare.
– Jag var på sportavdelningen i 27 år, tills jag gick i pension. Viberga har varit som ett andra hem för mig, betonar Guy.
Hasse började arbeta i ladan i Gammalstorp, utanför Finspång, på mitten av 1960-talet.
– Jag kommer ihåg att vi sålde trädgårdsmöbler för 25 000 kronor under en dag, det tyckte vi var en hisnande summa på den tiden, säger han.
Hasse arbetade på radio- och tv-avdelningen på Viberga fram till 1988. Sedan jobbade han på Igelfors bruk i några år, innan kan kom tillbaka när Viberga Möbler öppnade, där han jobbade fram till 2002. Totalt blev det 35 år i NÖK:s tjänst.
– Det gick väldigt bra under 1970- och 1980-talen, vi var ensamma om den här formen av handel och vi hade mycket artister här som uppträdde. Dåvarande vd:n Åke Dahlin hade varit i USA och tittat på stormarknader och kommit på idén. Vi hade enormt stor återbäring under en period, 5,5 procent, alla samlade kvitton och lämnade in. Många såg det som sin semesterkassa, säger Hasse.
Minnena är många från alla år.
– Jag sålde alla tv-apparater till nya Vrinnevisjukhuset. Summan var 800 000 kronor, det var mycket pengar på 1980-talet. Vi jobbade som egna företagare och fick sköta oss helt själva på avdelningarna på den tiden, säger Hasse.
Guy minns hur pengarna transporterades.
– Under 1970- och 1980-talen åkte man med pengarna i en påse till banken, det kunde vara en halv miljon kronor i påsen. Så gick det till innan Securitas tog över transporterna på 1990-talet.
Vad betyder det att Viberga funnits i 50 år?
– Att vi har stått pall för konkurrensen och att vi ska vara stolta över den tradition som finns. Viberga har blivit en träffpunkt och samlingsplats igen, konstaterar Anders Svensson, vd, Coop Finspång.
Jan Axelsson besöker regelbundet Viberga.
– Jag jobbade som byggnadssnickare på andra sidan vägen på 1970-talet och kommer ihåg att det ofta var köer utanför varuhuset. Det blev populärt från början, säger Jan.
Hans Carlsson, med förflutet i NÖK:s styrelse, menar att storhetstiden var under 1980-talet.
– Det var fantastiskt under hela 1980-talet. Det fanns knappt några stora varuhus i Norrköping och just att ha allt på ett ställe lockade kunderna. Det var fler medlemmar än det var invånare i Finspång, säger Hans.