Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Dataparty hos ett lan

HÄLLESTAD
Det är ingen officiell förening, med ordförande stadgar eller medlemsavgift.
- Vi är bara ett gäng gossar som gillar att spela på datorn, säger Jon.
Boris är det senaste tillskottet till gänget. Han kom med tack vare Våg 21-projektet.

Tack vare Hällestad Folkets Hus slipper datagrabbarna ha sina träffar hemma hos någon. Det hade de tidigare och det var ganska trångt...
FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Tack vare Hällestad Folkets Hus slipper datagrabbarna ha sina träffar hemma hos någon. Det hade de tidigare och det var ganska trångt... FOTO: GUNNAR JOHANSSON

Foto:

Finspång2003-02-03 00:00
Hela helgen har det varit dataparty i Hällestad Folkets Hus. Från fredag eftermiddag till söndag eftermiddag. Fast dataparty låter så stort och märkvärdigt tycker Jon Qwarfordt, en av deltagarna.
- Vi har ett lan, säger han. Det brukar vi ha.
Lan står för local area network och innebär i korthet att alla deltagarna tar med sig sina datorer till en plats där man kopplar ihop sig i ett nätverk. När datorerna är ihopkopplade spelar man olika dataspel mot varandra. Det är här Boris kommer in.

<b>Boris</b>
Boris har haft stor betydelse för det här gänget. Tack vare Boris har nämligen nätverket blivit effektivare. Boris är en så kallad switch, som datorerna kopplas genom.
Datagänget hr fått möjlighet att skaffa Boris tack vare att man fick stöd från Våg 21, som är ett projekt inom EU:s landsbygdsstöd. Ungdomscheck som stödet kallas, går ut på att hjälpa ungdomar på landsbygden att genomföra olika aktiviteter.
Tack vare Våg 21 har alltså datakillarna fått bättre teknik vid sina lan. Och tack vare Hällestad Folkets Hus-förening har de fått någonstans att vara.
Folkets Hus i Hällestad är beläget i skolans lokaler och tanken är att det ska bedrivas aktiviteter efter lektionerna slut. Teater har det spelats här och sedan en tid tillbaka används alltså lokalerna av dataentusiasterna. Men det har krävts vissa motprestationer.
- Vi har hjälpt till att måla och fixa på huset.
Den här gången är det tio personer som deltar i dataspelandet. Totalt är det ungefär 15 personer som tillhör de aktiva. Alla är grabbar i de övre tonåren, med någon anknytning till Hällestad.
- Tjejer får jättegärna vara med, men det är ingen som vill.
Vad det beror på kan mans spekulera i. För inte beror det väl på att tjejer är ointresserade av datorer? Kanske är det dataspelandet i sig de inte är så intresserade av? Det finns Internetanslutning så den som vill kan surfa, men det är spelandet som är huvudsaken.
- Vi mäter våra kunskaper i artificiellt mod, som Jon beskriver saken.

<b>Fyra timmars sömn</b>
Det som gör spel roliga är att de är svåra, förklarar experterna som samlats i Hällestad. Det ska vara en utmaning.
Eller har tjejer något emot livsstilen under ett lan. Kanske gillar de inte att sova bara fyra timmar, äta snabbmat och dricka cola. Eller kanske gillar de inte att inte kunna duscha på en hel helg. För så är det vi lan i Hällestad, och Jon medger att det känns underbart varje gång ett lan är slut.

<b>Gemenskap</b>
- Det är jätteskönt att få duscha och sova i sin egen säng. Men efter en tid är det dags igen. Någon börjar känna att et vore kul med en lan-heg igen, och säger till kompisarna. Och så sprids det till alla. Och det handlar faktiskt om att träffas också.
- Det är en gemenskap, man träffar sina vänner. Vi pratar faktiskt med varandra.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om