Kommundirektörens svar: "Dessa lokaler passade bäst"

Högklints förskola kan stängas och ersättas av Björnkullens korttidsboende. "Dessa lokaler ansågs passa den verksamheten bäst", säger kommundirektör Johan Persson.

Kommundirektör Johan Persson menar att det var Högklints lokaler, som passade bäst för Björnkullens verksamhet, men att inget beslut är taget.

Kommundirektör Johan Persson menar att det var Högklints lokaler, som passade bäst för Björnkullens verksamhet, men att inget beslut är taget.

Foto: Rikard W Larsson

Finspång2024-10-08 15:45

Förslaget från Finspångs kommun är att Högklints förskola kan läggas ner nästa sommar. Ett förslag som upprört och oroat flertalet föräldrar, varav vissa nyligen tvingats flytta sina barn när Ängslyckan och Viggestorps förskolor lades ner i somras.

– Bakgrunden till det hela är att kommunen sedan länge beslutat att bygga äldreboendet Bönnernviken och att korttidsboendet Björnkullen måste flyttas. Det är en verksamhet, där de boende är känsliga för ljud och ljus, så boendemiljön är viktig, säger Johan Persson.

Han påpekar att det har kollats på ett stort antal tänkbara platser för var Björnkullen kan placeras, bland annat vid Svälthagen och Ängslyckan.

– Vi har tittat på den lösning som leder till att äldreboendets tidplan inte påverkas och som innebär en billig lösning, men som även ska passa Björnkullen. Då har vi kommit fram till att det som skulle passa verksamheten bäst är Högklint.

Det rör sig om ett delegationsbeslut, som kan tas av kommundirektören.

– Politikerna har begärt prövning av det här. Därför är frågan under politisk värdering just nu. Det ska göras en omprövning, säger Johan Persson.

Han har förståelse för oron som finns hos föräldrar som kan behöva flytta sina barn från ännu en förskola inom loppet av en kort period.

– Vi har berett frågan utifrån ett tjänstemannamässigt perspektiv. Nu är ärendet föremål för politisk prövning, inget beslut är fastställt. Politiken kan behöva någon vecka till innan de kan komma fram till något beslut i frågan, konstaterar Johan Persson.

undefined
Utbildningsrådet Mikael Wallin (L) påpekar att han har kämpat emot förslaget att lägga ner Högklints förskola under en längre tid.

Utbildningsrådet Mikael Wallin (L) påpekar att det rör sig om ett delegationsbeslut, som inte tas av kommunstyrelsen.

– Jag har försökt kämpa emot det här länge, man har inte tänkt ur barnperspektivet i det här förslaget. Att flytta barnen igen vore katastrofalt. Trygghet och studiero är det viktigaste i skolan. Vi i Liberalerna har försökt, men har inte fått med oss de andra partierna, säger Mikael Wallin.

Han anser att det finns andra lokaler i Finspång, där Björnkullen skulle kunna placeras och påpekar att Nyhem är ett exploateringsområde i tätorten, som vill växa.

– Alla dessa barn på Högklint får inte plats på västra sidan och kommer inte få plats på samma förskola. Det finns plats på östra sidan av Finspång exempelvis på Hårstorps och Dunderbackens förskolor, konstaterar Mikael Wallin.

Karta: Högklints förskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!