Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Därför växer de här sjöarna igen

Gulligt namn och vacker att se på, men inte bra för våra sjöar och vattendrag. Den invasiva växten sjögull breder ut sig mer och mer i Skuten och Dovern.

Marika Sjödin, naturvårdssamordnare Finspångs kommun, säger att det kan bli aktuellt med en handlingsplan mot sjögull och andra invasiva arter nästa år.

Marika Sjödin, naturvårdssamordnare Finspångs kommun, säger att det kan bli aktuellt med en handlingsplan mot sjögull och andra invasiva arter nästa år.

Foto: Mikael Grip

Finspång2020-07-21 10:00

– Det är tyvärr ett stort problem med sjögull. Den är svår att bekämpa. Istället handlar det i nuläget mest om att försöka begränsa spridningen, säger Marika Sjödin, naturvårdssamordnare på Finspångs kommun.

En del kommuner genomför försök att bekämpa sjögull, genom att täcka dem så att de inte får solljus, vilket gör att de inte kan sprida sig.

– Det är en dyr och omständlig process, som vi inte har några planer att använda i vår kommun, förklarar Marika Sjödin.

undefined
"Det är tyvärr ett stort problem med sjögull", säger naturvårdssamordnare Marika Sjödin.

Sjögull, som från början var en prydnadsväxt, kan täcka stora delar av sjöar eller vattendrag och hindra solljuset från att nå andra vattenlevande växter. Växtdelar som lossnar slår rot vilket gör att växten sprids, tränger undan den naturliga floran och faunan, försvårar för bad, fiske och båtar samt förvärrar övergödning i vattendrag. Sjögull växer mycket snabbt och kan få fem meter långa revor på bara några månader. 

– Vi har gått ut med allmänna råd på kommunens Facebooksida. Det handlar om att man inte ska åka med båt genom sjögull, man ska inte fiska eller försöka slå bort dem. Då blir det bara värre och sjögullen sprider sig till fler ställen. Man ska heller inte ta upp dem och plantera om sjögull någon annanstans.

undefined
Om den här båten ska bege sig ut på sjön, är det omöjligt att inte vidröra sjögull.

Så kommunen gör egentligen ingenting för att bekämpa sjögullen i år?

– Nej, inte mer än att ge råd. Nästa år ska vi söka pengar för att inventera flera invasiva arter på kommunal mark och i vatten samt ta fram en handlingsplan. I dagsläget är inte markägare skyldiga att bekämpa sjögull, men det kan komma att bli så och då gäller det att vi är förberedda, säger Marika Sjödin.

Exempel på andra invasiva växter i Finspångs kommun är blomsterlupin, jätteloka och parkslide.

– Jätteloka bekämpar vi på flera platser i Rejmyre. Vi sprutar bland annat hetvatten på bestånden med jätteloka. Jättelokan är inte rolig eftersom den ger kraftig hudirritation, rodnad och blåsor. Parkslide är riktigt svår att bekämpa, men vi slår och behandlar med ett medel där den uppstår, berättar Marika Sjödin.

undefined
Förekomsten av sjögull är stor både i Skuten och Dovern.

Fotnot: En invasiv art är en art som introducerats till områden utanför sitt ursprungliga utbredningsområde, som sprider sig av egen kraft, som skadar ekosystemet som de introducerats till, hotar den biologiska mångfalden, har negativa effekter på jordbruk med mera och åstadkommer ekonomisk skada, eller påverkar hälsan negativt hos djur och människor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!